Enzym i saliv | Amylas i neutral eller sur miljö | Biologi B

- Naturvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
- Biologi B
- A
- 2
- 585
Labbrapport: Enzym i saliv | Amylas i neutral eller sur miljö | Biologi B
En enklare labbrapport i Biologi B, där syftet är att undersöka enzymet i salivs förmåga att sönderdela stärkelse, samt huruvida amylas fungerar bäst i neutral eller i sur miljö.
Innehåll
ENZYM I SALIV:
- Syfte
- Hypotes
- Material
- Utförande
- Resultat
- Slutsats
- Felkällor
Utdrag
"Material:
- Stärkelse (potatismjöl),
- Utspädd saltsyra jodlösning,
- Bägare (ca 200cm3),
- Bägare (50 cm3),
- E-kolv (ca 200cm3),
- Spatel,
- Provrörshållare,
- Tändstickor,
- Brännare,
- Trefot,
- Trådnät,
- Glasstav,
- Tratt,
- Tesil,
- Provrörsställ,
- 4 provrör,
- Mätglas
Utförande:
1. 100cm3 vatten hälldes i en bägare, följd av en halv spatel stärkelse. Bägaren uppvärmdes och innehållet rördes om då och då. När detta hade gjorts, filtrerades stärkelselösningen med hjälp av en tesil.
2. Jag sköljde min mun med ca 20cm3 ljummet vatten under ungefär en minut och spottade sedan vattnet i en liten bägare. I bägaren fanns då alltså vatten blandat med saliv och enzymet amylas från saliven.
3. De fyra provrören märktes med bokstäverna A, B, C och D.
- I provrör A hälldes 1cm3 vatten.
- I vart och ett av provrören B, C och D hälldes 1cm3 av amylaslösningen.
- Amylaslösningen i provrör B kokades upp.
- I provrör C tillsattes 3 droppar utspädd saltsyra.
- I alla de fyra provrören hälldes 5cm3 stärkelselösning.
- Efter ca 10 minuters väntan tillsattes en droppe jodlösning i var och en av de fyra provrören.
- Till sist skulle man titta i varje provrör och se vilken som färgades mest blå av jodlösningen... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in