Enzymer i frukt - Labbrapport i Naturkunskap 1b

- Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
- Naturkunskap 1b
- A
- 9
- 2099
Enzymer i frukt - Labbrapport i Naturkunskap 1b
En längre laborationsrapport vars syfte är att undersöka enzymer och under vilka förhållanden det bildas mest fruktsaft ur en frukt (ett äpple).
Innehåll
- Inledning
- Observation/Problem
- Variablar
- Hypotes
- Material
- Procedur
- Resultat
- Analys av resultaten
- Felsteg
- Diskussion
-- Undersökning av hypotes
-- Kopplat till vår kropp
-- Slutsats
Utdrag
"Material:
6 plastglas
1 pipett
20 ml pektinas enzymer
Ph 6
Ph 7
Ph 8
1 bricka
1 vattenbad
Skärbräda
Vass kniv
Penna
Linjal
6 kaffefilter
6 glasstavar
3 bananer
1 tratt
Procedur:
1. 6 plastglas ställdes fram på en bricka markerade med siffrorna 1,2,3,4,5,6.
2. Därefter skars äpplena upp, 2 och ½ äpple skars i 1*1 cm3 stora bitar och ½ äpple skars i 2*2 cm3.
3. Bitarna med volymen 2*2 cm3 delades jämnt i plastglasen 1,2,3,4,5 och bitarna med volymen 1 cm3 lades i plastglaset 6.
4. Därefter droppades 2 ml pektinas enzymvätska i alla plastglas förutom i plastglas 5 där det droppades 4 ml pektinas enzymvätska.
5. Därefter droppades 10 ml vatten i alla plastglas och därefter blandas plastglasen 1,3,4,5,6 med PH-värdet 6 medan plastglaset 2 med PH-värdet 7. När det var klart, blandades varsitt plastglas med en varsin glasstav.
6. Plastglaset 1, 2, 5 förvarades i 10 minuter i rumstemperaturen, 20 grader. Plastglaset 6 förvarades i rumstemperatur i 20 minuter. Plastglaset 3 förvarades 10 minuter i ett vattenbad med temperaturen 40 grader och plastglaset 4 förvarades i 10 minuter i vattenbadet med temperaturen 80 grader.
7. Därefter destilliserades plastglasen i en varsin tratt med kaffefilter. Tratten var placerad ovanpå en avlång bägare. Därefter fick fruktsaften droppa av i 10 minuter.
8. Tog bort tratten och mätte fruktsaften i den avlånga bägaren. Antecknade ner resultatet.
(Illustration)
Ovan visas de olika egenskaperna som testades."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in