Enzymet amylas i saliv | Sönderdela stärkelse | Labbrapport | Naturkunskap 1b

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
- Naturkunskap 1b
- Inget betyg givet
- 2
- 474
Enzymet amylas i saliv | Sönderdela stärkelse | Labbrapport | Naturkunskap 1b
En kortare labbrapport i Naturkunskap 1b, där eleven undersöker enzymet amylas förmåga att sönderdela stärkelsen av kolhydrater och huruvida amylas fungerar bäst i neutral eller i sur miljö.
Innehåll
- Inledning
- Syfte och frågeställning
- Hypotes
- Metod och Material
- Resultat
- Slutsats och diskussion
- Källor
Utdrag
"Metod och material:
Metodval bör ske utifrån vilken sorts frågeställning man söker svar på, därav följande:
- Märkning av fyra provrör med A, B, C och D
- 1ml vatten i provrör A
- 1ml amylaslösning i prov rör B, C och D
- Kokning av amylaslösningen i provrör B, vilken jag värmer försiktigt
- Tillsättning av tre droppar utspädd saltsyra i provrör C
- 5ml stärkelselösning i samtliga provrör
- Efter ca 10 min tillsätts en droppe jodlösning i samtliga rör. (Noterbart är att jod och stärkelse tillsammans ger en blå färg).
För att kunna genomföra min undersökning behöver jag bevisligen material, vilka är följande:
Stärkelse, utspädd saltsyra (2 M), jodlösning, destillerat vatten, bägare (200cm3), bägare (50cm3), bägare (200cm3), spatel, e-kolv (200cm3), droppipett, provrörshållare, brännare, trefot, trådnät, glasstav, tratt, filterpapper, provrörställ, 4st provrör och mätglas."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in