Etologisk undersökning - Hönsens beteende | Labbrapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
  • Biologi 1
  • A
  • 9
  • 1786
  • PDF

Etologisk undersökning - Hönsens beteende | Labbrapport

Rapporten behandlar skillnaden mellan hönan och tuppens beteenden i flock. I en inhängnad bur studeras djuren genom ögonblicksregistrering och statistik skapas angående vanor och beteenden kan kartläggas. Frågeställning, observation och analys återfinns i rapporten men även art och djurbeskrivning, metod och källor. Bildbilagor finns också i slutet.

Innehåll

Inledning
Frågeställning
Metod och material
Resultat
Diskussion och felkällor
Källor

Utdrag

Inledning:
Syftet med den här undersökningen är att göra en rapport med en ögonblicks registrering och lära sig om djurens beteenden. Hönsen valdes att ha med i undersökningen för att de är lätta att hålla reda på (eftersom de är inhägnade), min mammas jobbarkompis hade hönsen och då var det lätt att ha tillgång till dom (att få studera dom), min kusin har haft höns förut så jag hade lite koll på vad det var jag kunde vänta mig och det är intressant att kunna studera ett sådant djur som funnits med oss mäniskor i så lång tid (fanns på de flesta gårdar även långt tillbaka i tiden).
När undersökningen gjordes var det sol, ganska varmt, med små vindar. Höns lever i flock där tuppen har ett herm av höns, herm
Mina fokal djur hette Gråsuggan och Herman som är höns (se bild i bilaga 1), men de är av olika arter. Tuppen (Herman) är av rasen faverolle och hönan (Gråsuggan) är av rasen isbar.

Prästen Martin Silverudd utvecklade på 1950-talet rasen isbar (isbar blå eller svensk grönvärpare är också namn på rasen), tyvärr hann Martin dö innan rasen blev helt färdig. När han skapade rasen krävdes det flera olika korsningar av andra raser för att han skulle kunna skapa den perfekta rasen till den svenska äggproduktionen.

Isbar har sitt ursprung i Sverige och hönsen finns i färgerna vit, blå/grå, svart och spättade. Isbarers vikt är olika från höna till tupp, en tupp väger mellan 2,5-3,5 kg och en höna väger mellan 2-2,5 kg. Hönornas ägg är gröna till blågröna och väger ca 60-65 gram. Isbar är en ras som är lätthanterlig, lugn, trevlig och tåliga mot kyla .

Höns arten faverolle har sitt ursprung i Frankrike. Arten har fått sitt namn efter byn Faverolles som ligger utanför Paris. Faverolle är en tung höna, men i Tyskland har man lyckats avla fram ... Köp tillgång för att läsa mer

Etologisk undersökning - Hönsens beteende | Labbrapport

[0]
Inga användarrecensioner än.