Extrahera DNA från lök | Labbrapport | Biologi A

- Teknikprogrammet (före 2011) Årskurs 2
- Biologi A
- C
- 2
- 473
Extrahera DNA från lök | Labbrapport | Biologi A
En kort och enkel labbrapport, där eleven redogör för hur man får fram (extraherar) DNA från en lök.
Innehåll
- Inledning
- Hypotes
- Material
- Metod
- Resultat
- Diskussion
- Slutsats
Utdrag
"Material:
• Diskmedel,
• salt,
• kyld alkohol,
• 300 och 100 cm3 bägare,
• varmt vattenbad (60C),
• skål med is,
• stort provrör,
• provrörsskak,
• filterställ,
• kaffefilter,
• tratt,
• glasstav,
• gul lök,
• ananas.
Metod:
Vi skalade och hackade löken i små bitar i en matberedare.
Vi la löken i den stora bägaren och fyllde på med 3g salt, 10 cm3 diskmedel och 100 cm3 vatten.
Sedan ställde vi bägaren i vattenbadet som var 60oC och lät det stå i 15 minuter samtidigt som vi rörde om ibland för att allt i bägaren skulle bli varmt.
Efter det så ställde vi bägaren i det kalla vattenbadet med is i några minuter för att den skulle kylas.
Sedan så hällde vi ca 25 cm3 av blandningen i ett provrör och skakade om i några sekunder i provrörsskaken.
Efter det så filtrerade vi blandningen igenom kaffefiltret ner i den lilla bägaren och tillförde lite ananasjuice.
Därefter lutade vi bägaren och fyllde på lite iskall alkohol så den la sig på toppen av blandningen och lär bägaren stå orörd i några minuter.
Till sist så såg vi en vit fällning i blandningen som vi tog upp med en glasstav."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in