Färgämnen | Labbrapport

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Biologi 1
  • C
  • 2
  • 551
  • PDF

Färgämnen | Labbrapport

En labbrapport om färgämnen i växter, som undersöker vad som händer när bladspenat utsätts för aceton. Syftet är att ta reda på vad som finns i spenatbladen och andra gröna växter samt lista ut varför de blir gula på hösten.

Innehåll

Labbrapport: Färgämnen A

- Inledning
- Hypotes
- Metod och material
- Resultat
- Diskussion och slutsats

Utdrag

Material:

• En bägare att ha acetonet och klorofyllet från spenaten i
• En mortel att mortla bladspenaten blandat med aceton i
• Bladspenat eller annan grön växt
• En sax att klippa bladspenaten med
• Ett dl mått
• Pappersremsa i form av filerpapper
• Aceton
• Skyddsglasögon

Metod:

Vi började med att klippa bladspenaten i bitar så att den lättare skulle gå att mosa och lösas upp. Sedan la vi all spenat i en mortel och hällde i ca 0,5 dl aceton och mortlade sedan det tills en mörkgrön vätska bildats och det inte gick att få det så mycket bättre. Den mörkgröna vätskan hällde vi ner i en bägare och höll alla små bladbitar borta. Sist så klippte vi en pappersremsa av filterpapper på ca 1-2 cm och la ner i vätskan med ena ändan vikt över kanten på bägaren så att inte hela remsan skulle ramla ner. Bägaren ställde vi sedan i ett dragskåp så att processen fick genomföras i sin egen takt... Köp tillgång för att läsa mer

Färgämnen | Labbrapport

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2016-04-24
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Den var bra, men inledningen kunde ha varit utförligare