Fallbeskrivning | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Årskurs 3
  • Annat
  • Inget betyg givet
  • 9
  • 2731
  • PDF

Fallbeskrivning | Analys

Eleven har gjort en analys av en fallbeskrivning som handlar om en kvinna som heter Lina.

Fallbeskrivning:

Lina är 26 år och bor i en etta som hon hyr i andra hand på inne i Rotebro. Hyran är på 3000 kr i månaden och hon letar varje dag på nätet för att hitta en ny lägenhet närmare stan. Lina jobbar natt på ett bemanningsföretag och hon kan aldrig riktigt vara säker på vart hon ska vara och jobba från pass till pass. Dessutom har hon precis börjat på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg. Hennes stora dröm är att bli dietist eftersom hon älskar mat och matlagning.

Hon röker ett paket cigaretter om dagen för att klara av den här stressen, hon har alltid en öppnad bag in box med vin hemma som hon dricker från ofta för att komma ned i varv och varje dag dricker Lina 1 1/2 liter Coca cola.

Lina växte upp i en liten stad i norra Sverige. Hennes mamma och pappa kom till Sverige på 80-talet, ett par år innan hon föddes och de skilde sig när Lina var 12 år. Det blev en stor kris för Lina när föräldrarna skilde sig. Linas pappa var ofta sjukskriven från sitt arbete som svetsare (diagnos Bipolärsjukdom) och mamman var städerska på en av kommunens skolor. De hade inte mkt pengar och Lina fick ofta ha kläder från second hand och ärvda från släktingar.

Lina mår inte bra av sömnlösa nätter, lektioner vissa dagar och hennes liv på helgen med mycket festande tillsammans med vänner börjar göra att hon får mer och mer psykiska symtom som trötthet och initiativlös, svårt att med att kunna koncentrera sig, hon känner sig nästan deprimerad.

Innehåll

- Hur skulle du arbeta med Linas hälsa utifrån ett individperspektiv?
Beskriv hennes hälsa utifrån frisk- och riskfaktorer och berätta hur du
skulle analysera Linas hälsotillstånd samt hur du tycker att Lina ska
ändra/inte ändra frisk- och riskfaktorerna.

- Hur skulle du arbeta med Linas hälsa utifrån ett grupperspektiv? Beskriv Linas hälsa utifrån gruppfaktorerna arbete/studier och hur du skulle vilja att dessa förbättras för att Linas hälsa skulle bli bättre.

- Hur skulle du vilja arbeta med Linas hälsa utifrån ett samhällsperspektiv? Beskriv Linas hälsa utifrån samhällsfaktorerna ekonomiskt perspektiv miljöperspektiv, socialt perspektiv samt kulturellt perspektiv och hur du skulle vilja att dessa förbättras för att Linas hälsa skulle bli bättre. Glöm inte att ta med lagar och mål här.
Vad har jag lärt mig/vilka förmågor har jag fått möjlighet att utveckla i arbetet med detta moment?

- Vad kan detta uppdrag ha för nytta för mig i min framtida roll som undersköterska?

- Källförteckning

Utdrag

Inledning

Många människor i livet kan ha ett bra liv , men plösligt kan det vända om det har uppstått en traumatisk händelse i ens liv som i Linas fall att hennes föräldrar inte bor tillsammans att det har tagit hårt på henne eftersom hon är deprimerad, lina måste kämpa för att kunna klara sig eftersom hon har en hyra på 3000 kr varje månad, hon jobbar ständigt men har lätt för att bli påverkad av sina vänner att gå ut och festa samt att hon dricker och röker för att slippa tänka på sina problem, men när hon åter kommer hem igen blir det samma igen för henne med ångest tankar. Det man vill försöka göra är att stötta Lina att komma på en hälsosammare väg. Som undersköterska möter man människor i olika skeden i livet och att bara vara en medmänniska som lyssnar och stöttar kan hjälpa långt... Köp tillgång för att läsa mer

Fallbeskrivning | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.