Fallbeskrivning om stress | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Psykologi 1
  • B
  • 6
  • 2546
  • PDF

Fallbeskrivning om stress | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven skrivit en fallbeskrivning om stress. Eleven har beskrivit en persons uppväxt och personlighet med mera och analyserat detta och beskrivit varför personen blir stressad. Eleven lider också själv av stress och delar med sig av sina erfarenheter.

Utdrag

Tuvas uppväxt beskrivs som trygg men att hon alltid varit tvungen att ta mycket ansvar då föräldrarna jobbar mycket. Det är vanligt i en familj där föräldrarna jobbar med högpresterande jobb där mycket av deras fokus automatiskt hamnar på jobbet. Dock står det ingenting om att föräldrarna inte funnits där för henne men det har uppenbarligen påverkat henne då det har förväntas att hon ska ta mycket ansvar vilket kan vara en påverkande faktor till hennes starka känsla av att behöva prestera. Detta kan ha koppling till hennes vilja att prestera i både skolan, handbollen, relationer och hennes egna personliga utveckling. Det som stressar oss kallas för stressorer och dessa kan vara både fysiska, sociala eller kognitiva. Höga prestationskrav kan också skapa samma slags reaktion i kroppen vilket syns tydligt i Tuvas beskrivning då hon ställer höga krav på sig själv samt att omgivningen också gör det även om det inte framgår tydligt i texten. Ett exempel på när yttre krav upplevs som icke hanterbara för henne är de gångerna hon ”misslyckades” med tre prov och den gången då hennes körlektion inte gick som hon trodde. När saker inte blir som man förväntat sig och när man inte presterar så bra som man egentligen vill och kan så påverkar det ens mående vilket var tydligt under hennes körlektion. Eftersom att hon kände att hennes behov av att vilja ha kontroll över situationen gjorde henne stressad då hon kände att situationen inte gick att kontrollera.

Hennes personlighet gör också att hon lättare utsätts för stress eftersom att hon som sagt har höga krav på sig själv. Det är också individuellt hur vi reagerar på stressorer och de personer som ställer för höga krav på sig själva kan orsaka ett eget negativt stresstillstånd. Det sociala stödet är viktigt och utan detta upplever vi lättare stark stress som då är negativt. Att hon har ont i axlar och nacke beror också på hennes långvariga stress, detta vet jag eftersom att jag själv ”lider” av detta och det har sin grund i att yttre kravs upplevs som icke hanterbara vilket leder till att vi känner oss spända. Vilket hon gör i och med gymnasiet där hon känner sig likvärdig... Köp tillgång för att läsa mer

Fallbeskrivning om stress | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.