Femtio nyanser av honom & Femtio nyanser av mörker | Komparativ analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
  • Svenska 3
  • C
  • 12
  • 2690
  • PDF

Bokanalys, Jämförelse: Femtio nyanser av honom & Femtio nyanser av mörker | Komparativ analys

Det här är en komparativ analys av "Femtio nyanser av honom" och "Femtio nyanser av mörker", skrivna av E L James. Syftet är att undersöka böckernas likheter och skillnader, med fokus på könsroller och på den kritik böckerna har fått för att romantisera kvinnomisshandel.

Analysen utgår från följande frågeställningar:
• Vilka olikheter och likheter finns mellan de två verken?
• Varför är böckerna så kritiserade?

Lärarens kommentar

C-nivå, några A-nivåer uppfyllda.

Elevens kommentar

Om det inte vore för ordmängdsbegränsningen skulle jag ha utvecklat den något mer.

Innehåll

Inledning 4
Syfte och frågeställning 5
Metod och material 6
Bakgrund 7
Resultat 9
Femtio nyanser av honom 9
Femtio nyanser av mörker 10
Jämförande diskussion och slutsatser 11
Litteraturförteckning 11

Utdrag

Bakgrund
El James höll tidigare på med tv och var en helt vanlig person. Hon har två barn och är en förortsfru från västra London. Hennes karriär var också vanlig tills januari 2012 då hon släppte Femtio Nyanser. Hon har dock sedan barnsben tyckt om att skriva och har alltid drömt om att skriva en roman som folk skulle älska. Efter succén med Femtio nyanser har hon också släppt en bok utifrån Greys perspektiv och hennes plan är att fortsätta skriva böcker som får läsarna att bli ”galna”
Femtio nyanser av honom var från början inte en fullständig roman. Det började när författaren EL James hade läst Twilightböckerna och började skriva erotiska ”spin-offs” på en fansida till Twilight. Novellerna blev snabbt populära och EL James bestämde sig för att skriva en hel roman. Hon gjorde karaktärerna Christian Grey och Anastasia Steele vilket ska...
---
Resultat
Den här analysen handlar om de två böckerna Femtio nyanser av honom och Femtio nyanser av mörker. Först kommer en analys av handlingen för varje bok och sedan tas den kritik upp som finns mot böckerna.

Femtio nyanser av honom
Femtio nyanser av honom är en erotisk roman skriven av EL James. Boken är skriven ur huvudpersonen Anastasia ”Ana” Steeles perspektiv i jagform och det är hennes tankar och känslor man får följa i boken.
Anastasia ”Ana” Steele är 21 år och ska snart gå ut college. När Kate, hennes bästa vän, blir sjuk ställer hon upp på att göra en intervju med den förmögna affärsmannen Christian Grey. Trots att intervjun är stel och pinsam känner Ana en omedelbar attraktion till Christian. Christian fattar också tycke för Ana direkt och söker upp henne. De inleder inom kort tid en relation med varandra där de förväntar sig helt olika saker av förhållandet. Det är två motsatta personer som möter varandra. Christian har testat på allt och vet vad han vill samtidigt som Ana har spenderat halva sina ungdomsår instängd i en lägenhet med att läsa böcker.
Ett återkommande tema i början av boken är frågan om varför Christian inte har haft några...
---
Femtio nyanser av mörker
Femtio nyanser av mörker är den andra boken i trilogin, fortfarande skriven ur Anas perspektiv i jagform.
Boken börjar med att Ana och Christian inte har någon kontakt alls, Ana har tagit examen och fått ett jobb. Det dröjer dock endast en vecka innan de två inser att det inte klarar sig utan varandra och börjar prata igen.
Femtio nyanser av mörker dyker djupare in i Christians barndom, ett försök att förklara hans annorlunda personlighet och intressen. Ana får till exempel reda på att anledningen till att hon inte får röra honom på vissa ställen beror på att han blivit misshandlad där som liten. Hans ovilja att slänga mat grundar sig i att familjen ofta hade ont om mat...
---
Jämförande diskussion och slutsatser
Mitt syfte med analysen var att ta jämföra olikheter och likheter mellan verken, och undersöka den kritik som finns. Frågeställningarna var 1) Vilka likheter och olikheter finns det? 2) Varför är böckerna så kritiserade?
Det jag har kommit fram till är att det finns många och stora olikheter mellan böckerna. Femtio nyanser av honom handlar om erotik, sexualitet och kärlek. Femtio nyanser av mörker är snarare en thriller. Det är spänning och drama från första sidan i boken. Teman är barndom, känslor och det förflutna. För mig är det två helt olika böcker, jag är inte alls intresserad av erotisk litteratur men jag kunde inte sluta läsa. Jag skummade förbi alla sexscener och... Köp tillgång för att läsa mer

Femtio nyanser av honom & Femtio nyanser av mörker | Komparativ analys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Femtio nyanser av honom & Femtio nyanser av mörker | Komparativ analys.