Fetter, kolhydrater och proteiner - Labbrapport i Naturkunskap

- Handels- och administrationsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
- Naturkunskap
- A
- 7
- 1526
Fetter, kolhydrater och proteiner - Labbrapport i Naturkunskap
En mycket enkel laborationsrapport där eleven kort beskriver hur hon genomfört ett antal olika experiment:
Försök 1: Hitta kolhydrater och protein och undersöka olika matvaror
Försök 2: Att göra potatismjöl
Försök 3: Kolla vilka matvaror som innehåller stärkelse
Försök 4: Jämföra kokt redning med icke kokt redning för att upptäcka eventuell skillnad
...
Försök 1: Att kolla hur man visar protein i olika matvaror
Försök 2: Att se vid vilken temperatur äggvita stelnar
Försök 3: Kontrollera om matvaror och mjölk ineehåller protein
Försök 4: Att kolla vad gelatin är
Försök 5: Att ta reda på varifrån ost och mesost kommer ifrån
Försök 6: Att tillverka filmjölk
Notera att rapporten är mycket enkel i sin utformning och innehåller ett antal stavfel.
Utdrag
"Försök 1:
Syfte: Hitta kolhydrater och protein och undersöka olika matvaror
Jag tog en tesked potatismjö och rörde ut i en matsked vatten i ett plastglas. Sen tog jag några droppar jdopax och la i och rörde om. blandningen med potatismjöl färgades typ mörkblått av jodopaxen, vilket visar att potatisen har stärkelse i sig. stärkelsen reagerade på jodopa, därför de färgades bått.
Jag skar en potatis på mitten och la några droppar jodopax på, den blev mörkbå också, vilket visar att den med har stärkelse.
Jag skalade den andra potatishavan , rev den med rivhjärn, sen blanda jag de rivna potatisen i ett plastglas med lite vatten i. jag hlde av lite av potatisvatnet i ett annat plastglas och la i några drpppar jodopax och de med färgades mörklila.
Jag tror: att potatisen, potatismjölet och potatisattnet kommer färgas mörkblått vid kontakt med jodopax.
Slutsats: Stärkelsen reagerar på joden genom att bli mörkblått, genom att använda jod kan man på de sättet kontrollera om det finns stärkelse eller ej."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in