Filmanalys: "A Clockwork Orange" av Stanley Kubrik - Psykologi 1

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
 • Psykologi 1
 • A
 • 3
 • 902
 • PDF

Filmanalys : Filmanalys: "A Clockwork Orange" av Stanley Kubrik - Psykologi 1

En analys av Stanley Kubricks film "A Clockwork Orange", där eleven tar utgångspunkt i det psykodynamiska perspektivet inom psykologin för att beskriva och förklara huvudkaraktärens personlighet och beteende genom filmen.

Lärarens kommentar

Mycket bra analys med anknytning till teorierna!

Utdrag

"Alex är en person som är väldigt egocentrerad och bryr sig inte om vad andra tycker eller känner. Han ser människorna runt omkring honom utifrån vad de kan erbjuda och ser de som byggstenar i hans liv. Alex karaktär som alltid ”vill ha” och han alltid strävar efter omedelbar njutning och han uppnår detta genom vänlig vädjan eller aggressiva krav. Han är även väldigt smart och kan få folk att göra som han vill. Som till exempel att han blir vän med prästen i fängelset för att kunna klara av fängelsetiden bättre men kanske framförallt för att prästen ska kunna hjälpa honom att komma in på rehabiliteringen. Även hela hans relation med gänget antyder att han är väldigt egocentrerad och inte bryr sig om vad andra känner. Som till exempel när han slår en i hans gäng på pungen bryr han sig inte över huvud taget om att han fick ont. Alex karaktär tyder på att han förmodligen är en sociopat men framförallt att har en oral karaktär. Scenen i filmen där Alex visas upp för alla direktörer och viktiga personer implicerar att han även har någon sorts fixering i den orala fasen. För när den halvnakna tjejen kommer in på scenen sträcker sig Alex efter hennes bröst som kan ha att göra med att han inte blev ammad tillräckligt som barn vilket kan leda till en fixering i den orala fasen."... Köp tillgång för att läsa mer

Filmanalys: "A Clockwork Orange" av Stanley Kubrik - Psykologi 1

[9]
Användarnas bedömningar
 • 2014-04-19
  Intressant text som analyserade huvudkaraktären väl, men jag ger den en stjärna mindre än max för att den inte uppfyllde mina förväntningar då det kom till att knyta Alex personlighet och psykologiska termer, samt inte ingick djupare på de ställen då han nämnde dem varför exakt han ansåg att det var så. Bra jobbat i övrigt!
 • 2015-03-01
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Jätte bra skrivet. Använde texten som underlag till min uppsats.
 • 2015-04-27
  Skriven av Studerande på Termin 1
  Mycket bra text, men hade gärna velat läsa ur alla perspektiv
 • 2015-04-14
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Mycket bra text! Har varit till stor hjälp