Filmanalys: Alive - Religionskunskap A

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
  • Religionskunskap A
  • MVG
  • 2
  • 549
  • PDF

Filmanalys : Filmanalys: Alive - Religionskunskap A

En analys av den verklighetsbaserade filmen "Alive". Eleven redogör först för filmens handling och analyserar en scen ur filmen där ett antal karaktärer ställs inför valet att antingen äta kvarlevor från sina omkomna vänner eller själva svälta ihjäl i kylan. Analysen görs utifrån både pliktetiskt och konsekvensetiskt perspektiv. Vidare så diskuteras även människans överlevnadsinstinkt kort.

Utdrag

"Handling:
Filmen är verklighetsbaserad och handlar om flight 571. Flygplanet havererar uppe i bergskedjan Anderna. Ombord på planet är ett rugbylag och deras familjer. När planet störtar i Andernas snölandskap dör vissa direkt medan en stor majoritet för att förbereda sig på överlevnad tills dem blir hittade. Filmen behandlar människans överlevnadsinstinkter och visar hur pass utsatt en människa kan bli men ändå ta sig tillbaka. Filmen visar även hur grupper tar form, ställs emot varandra och ledarroller gestaltas. Tillslut så går det så långt att deras överlevnad hänger på död eller kannibalism.

Valet vi har valt att analysera är när gruppen ställs inför att antingen äta det som redan hade omkommit eller svälta ihjäl i den isande kylan. Av de personerna som omkom var det främst nära och kära till det överlevande vilket gjorde situationer väldig jobbig för många. Gruppen påverkades mycket av det, vissa vägrade att äta, vissa var oroliga för vad det där hemma skulle säga om demo tog beslutet att äta människokött medans vissa såg det som den enda utvägen."... Köp tillgång för att läsa mer

Filmanalys: Alive - Religionskunskap A

[0]
Inga användarrecensioner än.