Flugornas Herre | Frågor och svar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Gymnasieskola Årskurs 2
 • Annat
 • VG
 • 5
 • 1554
 • PDF

Flugornas Herre | Frågor och svar

Frågor och svar om "Flugornas Herre" (skriven av William Golding). Eleven beskriver bland annat huvudkaraktärernas personligheter och hur dessa förändras under deras isolerade vistelse på en öde ö. Samtliga frågeställningar (presenterade under "Innehåll") besvaras i löpet av texten.

Innehåll

- Beskriv de grupper som växte fram på ön. Hur uttrycks konformiteten? Vilka normer utvecklades i gruppen?
- Hur såg rollfördelningen ut i grupperna?
- Välj ut två personer (Nasse och Ralph) och förklara varför just dessa personer fick sina roller.
- Vilka sanktioner utdelades i de respektive grupperna?
- Vad berodde konflikten mellan grupperna på?
- Vilken betydelse hade synen på monstret för utvecklingen av ledarskapet på ön?
- Ge exempel på social loafing?
- Vad hade hänt om inte vuxenvärlden trätt in?

Utdrag

Beskriv de grupper som växte fram på ön. Hur uttrycks konformiteten? Vilka normer utvecklades i gruppen?
Innan alla pojkarna strandsattes på ön så kan man redan säga att de var indelade i grupper. Den första gruppen bestod av de äldre pojkarna som var en samlad körgrupp redan innan dem kom till ön och gruppen leddes av Jack. De var alla klädda i likadana uniformer och på så sett visade de en stark och respektfull sida av sin grupp inför dem andra pojkarna. Den andra gruppen bestod av de övriga pojkarna som växte ihop till en grupp på ön och leddes av Ralph. Redan från början var det som att de två pojkarna tävlade med varandra. Man skulle utse en ledare som skulle leda en hel grupp, därför skulle alla rösta om vem som skulle bli hövding.

Ralph är en av de äldsta pojkarna på ön, han är en självsäker person som gillar att stå i centrum och bestämma. Därför blev han utsedd till hövding över pojkarna på ön. Detta gjorde att Jack blir avundsjuk på honom. Men Ralph tyckte att man skulle dela upp pojkarna för att sköta olika saker, därför bestämde han sig för att Jack skulle vara ansvarig för jakten och att han skulle ha en grupp pojkar som hans jägare under sig. Körgruppens uppgift var att hålla igång elden hela tiden för att signalera ett passerande flygplan eller en båt. Men en dag när ett flygplan väl passerade ön så var inte körgruppen på plats och vaktade elden, utan dem tyckte det var viktigare att jaga och göra dem mer avancerade uppgifterna. Jack blev allt mer bestämmande i sin grupp och pojkarna såg mer upp till honom och såg honom som sin ledare. På så sett började grupperna växa ifrån varandra, vilket dem även... Köp tillgång för att läsa mer

Flugornas Herre | Frågor och svar

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2017-02-01
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  asldaölsdalsdäasldälasldöasldösdöa