Flyktingsmugglare | Utredande text

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 2
  • B
  • 4
  • 1954
  • PDF

Flyktingsmugglare | Utredande text

En utredande text kring flyktingsmugglingen. Det tas bland annat reda på vad en flyktingsmugglare är, hur de arbetar och på vilket sätt de hjälper flyktingarna. Hjälper eller stjälper de dem som flyr? Eleven diskuterar också om flyktingarna själva har makten att bestämma.

Innehåll

Syfte
Bakgrund
Utredning
Avslutning med tillhörande slutsats
Källkritisk granskning

Utdrag

Syfte
Fördjupning kring flyktingsmugglingen. Det tas b la reda på vad en flyktingsmugglare är, hur den arbetar och på vilket sätt den hjälper till. Hjälper eller stjälper de dom som flyr? Några frågor som också kommer att beröras handlar om individen och om hon själv har makten att bestämma.

Bakgrund
Att vara flyktingsmugglare innebär att man har en breddad kontakt med olika människor runt omkring i världen. Man är involverad i en organisation där man med hjälp av olika transportmedel som båtar, flyg och olika fordon, hjälper utsatta människor att fly från sina hemländer där krig och terror råder. För att kunna smuggla flyktingarna till deras destination krävs en stor summa pengar, på grund av att man behöver förfalska pass och andra personliga identiteter.

Utredning
Syrien är ett av de mest aktuella länderna där flera tusen människor flyr ifrån. Det enda möjliga alternativet för de flesta är att fly med hjälp av flyktingsmugglare. Man åker i ostadiga båtar och fullpackade lastutrymmen eller med flyg med förfalskade dokument eller så går man över landgränserna för att ta sig därifrån Det är mutor, lögner och ren livsfara under färden, under 2015 dog mer än 4000 människor i medelhavet .

Flyktingarna är väl medvetna om dessa riskerna och att människor drunknar, men inte om vilka katastrofer som specifikt inträffat under färderna, som t ex katastrofen i Lampedusa. Det är flyktingsmugglarna som har den informationen. De vet ofta om vad som händer då de många gånger är ute på havet och ser vad som händer. Men deras information tystnas till flyktingarna eftersom man inte vill riskera att hela affärsverksamheten ska försvinna. Man skulle då minska inkomsterna och sluta tjänar pengar på migranterna .

Professorn Hans Rosling som insatt sig i flyktingkrisen säger att flyktingsmugglarna är de enda som kan hjälpa flyktingarna för att ta sig vidare till Europa. I SVT aktuellt den 7/9 2015 förklarar han att myndigheterna i hela Europa har inför det så kallade transportansvaret, som innebär att flygbolagen och färjorna måste vara hundra procent säkra på att de man tar... Köp tillgång för att läsa mer

Flyktingsmugglare | Utredande text

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Flyktingsmugglare | Utredande text.