Förädling av bananer | Fördjupningsuppgift

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
- Biologi 1
- B
- 2
- 702
Förädling av bananer | Fördjupningsuppgift
En fördjupningsuppgift som handlar om förädling av bananer. Här berättar eleven om hur förädlingen går till samt om bananindustrin generellt och om vilka parter som är inblandade i produktion och handel.
Utdrag
Bananer förädlas vid ett par olika tillfällen. Det första tillfället för förädling är vid produktion då druvorna med bananerna kläs i ett skynke av plast för att skydda bananerna mot parasiter samt att bibehålla en bra temperatur. Dessa skynken besprutas med stora mängder av insekts, svamp- och parasitbekämpningsmedel. Bananer är nämligen otroligt svaga, speciellt mot svamp, mot dessa ohyror. I jämförelse med andra frukter så besprutas bananer med en betydligt större andel bekämpningsmedel, bara bomull använder mer. Medlen som bananerna behandlas med når sällan den ätbara biten av köttet men arbetarna, miljön och djuren blir påverkade desto mer. Ett av dessa bekämpningsmedel är den potenta nervgiftet Chlorophyros.
Giftet i sig själv är någorlunda giftigt mot vuxna människor men har en större påverkan på barn. Den stör nämligen kognitiva utvecklingar bland växande barn varpå en lägre hjärnförmåga kan förväntas i framtiden. Tester utförda på barn som utsatts för denna kemikalie redovisar en tydlig... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in