Judendomen, diasporan och antisemitism | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
 • Religionskunskap 1
 • MVG
 • 8
 • 2562
 • PDF

Judendomen, diasporan och antisemitism | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete om judendomen där eleven först redogör för judendomen generellt och sedan fördjupar sig i följande två frågeställningar:

- Beskriv diasporan ut ett tvåtusenårsperspektiv
- Reflektera kring antisemitismen, dess orsaker och ursprung

Innehåll

- Judendomen
- Allmänt om judendomen
- Diasporan
- Antisemitism
- Källförteckning

Utdrag

Judendomen kan med sina 14 miljoner anhängare, i jämförelse med t.ex. kristendomen (1,9 miljarder anhängare) och islam (1,1 miljarder anhängare), till anhängarantalet sett verka vara för liten för att vara en världsreligion. Judendomen anses dock vara en av de fem världsreligionerna och detta beror på att den lagt grund för alla större abrahamitiska religioner. Något som utmärker judendomen från de andra religionerna är att judendomen också är historien om det judiska folket. Judendomen är med andra ord en religion som utformats efter det judiska folkets resa genom historien.
Det judiska folket delas upp i tre undergrupper som beskriver dess geografiska ursprung. På 700-talet och 1000-talet hade många judar flyttat från Babylon till Spanien, då Spanien under den tiden var ett land där judar hade stora friheter. Men på 1400-talet förändrades det politiska läget avsevärtoch Spanien blev antisemitistiskt*(2). Judar flydde då till andra delar av världen. De judar som flyttade till Nordafrika kom att kallas sefarder, de som bosatte sig i Europa kallas ashkenazer och de som kom att bosätta sig i Mellanöstern kallas orientaliska judar.
Judar delas också in i religiösa undergrupper; reformerta judar (anser sig vara judar, men är inte troende, alt. judar som inte efterföljer alla judendomens regler), konservativa judar (troende judar som respekterar judendomens regler) och ortodoxa judar (djupt troende judar som lever efter alla judendomens regler). Den som har en judisk mor anses vara jude. Man kan också konvertera till judendomen, vilket kräver mer eller mindre, beroende vilken undergrupp inom judendomen man vill ansluta sig till(3).

Det gamla testamentet beskriver hur Mose på uppdrag av Gud leder sitt folk från Egypten, genom öknen, till Kaanans land (dagens Israel) för att bosätta sig där. Ur ett religiöst perspektiv är detta en mycket viktig händelse; Gud har lovat israeliterna det heliga landet Kaanan och på vägen dit tar Mose emot Guds tio budord. Israeliterna ska äntligen få sitt eget land som självaste Gud utlovat dem.
Ur ett historiskt perspektiv beskriver vandringen genom öknen en utvandring från Egypten. Israeliterna ska nämligen ha varit förslavade i Egypten, och av detta skäl flyttat. Israeliterna kom till Kaanan, en plats som redan var bebodd. De var fast beslutna om att erövra Kaanan och detta ledde, av uppenbara skäl, till en del konflikter inbördes.
Judendomens stamfader heter Abraham. Abraham var övertygad om att det bara fanns en Gud och när Gud uppenbarade sig för honom var han redo att överge sitt gamla liv för att följa Gud. När Gud satte honom på prov genom att... Köp tillgång för att läsa mer

Judendomen, diasporan och antisemitism | Fördjupningsarbete

[8]
Användarnas bedömningar
 • 2015-02-14
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Ett välarbetat arbete utan källor dock. svenskan är inte så bra.
 • 2014-11-26
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  jag uckte att det var bra, tack det hjälpte mig jätte mycket _
 • 2016-11-20
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  väldigt bra skrivet, du lyfter upp bra synpunkter
 • 2016-09-29
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Fick A med detta arbete