Fördjupningsarbete: Scientologi - Religion

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Religionskunskap
 • MVG
 • 11
 • 2194
 • PDF

Fördjupningsarbete: Scientologi - Religion

Ett fördjupningsarbete från årskurs 9 där eleven undersöker scientologi-kyrkan och dess tro. Eleven redogör för sektens historia, människosyn och mål - bland annat med en längre redogörelse från en före detta sektmedlem. Vidare så beskriver även eleven vad en sekt är, varför individer går med i sekter samt hur ödet för en avhoppare kan se ut.

Innehåll

Sammanfattning 2
Inledning 4
Metod 4
Resultat 5
- Scientologins snedvridna människosyn 5
- Scientologins mål 5
- Så kännetecknas en sekt 6
- Det viktigaste i tron 6
- Scientologins hemligheter 6-7
- Vägen genom Scientologin 7-8
- Varför går man med i en sekt? 8
- En avhoppares öde 8
Diskussion 9
Källhänvisning 10

Utdrag

Sammanfattning
Scientologin-kyrkan skapades i början på 1950 talet av Amerikanen L. Ron Hubbard. Scientologins människosyn är ganska så snedvriden. Scientologins mål är att hamna i tillståndet som kallas för ”clear”. Detta innebär mental styrka och lycka i livet. Det har varit turbulent om scientologin ska uppfattas som en sekt eller en religion. Scientologin går ut på att man steg för steg får reda på mer om mer om dess hemligheter genom att gå kurser som kostar mycket pengar. Varför man går med i en sekt kan tillexempel vara för att man är vilsen i livet, eller att man behöver någon att stödja sig mot. En person som hoppar av från sekten kommer att uteslutas helt och kan inte direkt vänta sig ett liv efter den.

Inledning
Varför jag valde att skriva om scientologin var för att jag aldrig tidigare hört något om den. Den var helt ny för mig. När jag började söka runt på de olika sekterna så kom jag till scientologin där jag fick läsa om en tjejs berättelse som hade gått ur sekten. Hennes berättelse var mycket spännande och intressant. Hon skrev på ett sätt som fängslade mig och som fick mig att vilja fortsätta läsa. Efter hennes berättelse så kom jag fram till att det var den här sekten som jag skulle fortsätta att läsa om.

Metod
Då jag inte tyckte att Svanesunds bibliotek hade något som intresserade mig så bad jag pappa att låna hem lite böcker från Stenungsunds bibliotek istället. Mycket av min information har jag också fått genom att söka runt på olika hemsidor där man kan läsa om scientologin. För att förstå och få fram vad det handlar om så har jag fått jämföra fram och tillbaka mellan de olika sidor och böcker jag vart inne på... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsarbete: Scientologi - Religion

[4]
Användarnas bedömningar
 • 2015-03-09
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Tacck, den var jättbra och den hjälpte mig
 • 2016-04-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Jätte bra arbete, du är grym!
 • 2017-01-25
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Gav mig mycket inspiration
 • 2014-11-17
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Den gick igenom grundligt om vad scentologi är men kunde gått igenom på en djupare nivå.

Material relaterade till Fördjupningsarbete: Scientologi - Religion.