Fördjupningsarbete: Vampyrer

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Grundskola Årskurs 9
  • Svenska
  • MVG
  • 9
  • 2210
  • PDF

Fördjupningsarbete: Vampyrer

Ett fördjupningsarbete från årskurs 9 där eleven undersöker fenomenet "vampyrer", bland annat med hänsyn till dess myter, uppkomst och dagens popularitet. Eleven svarar bland annat på följande frågeställningar:

• Vad finns det för olika myter och skiljer de sig i olika delar av världen?
• Hur uppkom de mer eller mindre bisarra myterna från första början, är det människans vidskeplighet eller finns det faktiskt någon logik bakom?
• Hur har vårt sätt att se på vampyren förändrats och varför är den så populär just nu?

Lärarens kommentar

Min lärare tyckte att uppsatsen var välskriven, intressant och handlade om ett kreativt ämne.

Elevens kommentar

I efterhand när man går igenom sina arbeten så tycker jag aldrig att de är lika bra som jag ansåg när jag skrev dem. Jag skrev den här uppsatsen för drygt ett år sedan. Givetvis har jag utvecklats i skolan sedan dess och känner mig nu säkrare när det kommer till att skriva uppsatser i denna form då allt ifrån inledning, syfte och källor ska finnas med. Om jag skulle skriva om den här uppsatsen så kanske jag hade lagt fokuset på andra saker. Vi fick fria händer när det gäller ämne så även där hade jag kanske valt något annat.

Innehåll

1. Inledning 1
1.1 Syfte och frågeställningar 1
1.2 Källor och Metod 1

2. Undersökning 2
2.1 Den vanliga vampyren 2
2.2 Skandinavien 3
2.3 Orsak till vampyrtron 4
2.4 Den moderna vampyren 5

3. Avslutning 6
3.1 Sammanfattning 6
3.2 Egna tankar 6

4. Källförteckning 7

Utdrag

"1. Inledning
Under de senaste åren har världen blivit vampyriserad. Det finns åtskilliga filmer, tv-serier och böcker vars huvudämne kretsar kring denna mytomspunna varelse. Jag själv är en utav oändligt många tonåringar (i synnerhet tjejer) som förälskat sig i vampyren, som idag är mer utav en sexsymbol än ett monster.

2. Undersökning

2.1 Den vanliga vampyren
Vampyren – världens mest kända skräckfigur sägs det och jag kan inte annat än hålla med. Det berättas om den i kulturer världen över. Det gör att det finns oändligt många olika myter som beskriver olika typer av vampyrer. De kan vara män, kvinnor, gamlingar och till och med barn. Men den klassiska vampyren á la Dracula i slängkappa, så som de flesta av oss faktiskt föreställer oss en vampyr, kommer ursprungligen ifrån Östeuropa.

De vanliga vampyrerna har återuppstått efter döden och kommit tillbaka som blodsugande lik. Varken levande eller döda. De vilar i sina kistor på dagarna, i mörkret är de trygga, men vistas de i solljus så blir de till aska. Vid midnatt kommer de fram och suger blod från sina offers halspulsådror... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsarbete: Vampyrer

[1]
Användarnas bedömningar
  • 2014-02-20
    Perfekt..........................................