Fördjupningsuppgift: Exogena och Endogena krafter - Geografi 2

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
 • Geografi 2
 • MVG
 • 4
 • 1007
 • PDF

Fördjupningsuppgift: Exogena och Endogena krafter - Geografi 2

En fördjupningsuppgift vars syfte är att undersöka hur exogena och endogena krafterna påverkar klimatet i Danmark och Japan.

Elevens kommentar

Utveckla individnivå

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Innehåll

- Kitakyūshū: Endogen kraft
- Viborg: Exogen kraft

Utdrag

Kitakyūshū - Endogen kraft
Kitakyūshū är en stad i södra Japan, ett land som alltid har varit starkt påverkad av endogena krafter. Anledningen till att Japan påverkas så starkt av endogena krafter är att landet ligger precis vid gränsen av en tektonisk spricka mellan kontinentalplattorna. På grund av den geografiska position, så är Japan ett land fyllt med bergskedjor och vulkaner som uppstått genom att plattorna pressats mot varandra. Dessutom så har jordbävningar i havet runt Japan utlöst tsunamier, ett japanskt ord, flera gånger.

Trots de starka tektoniska krafter som Japan påverkats av, så har människor bott i landet i tusentals år. Hur kan då det japanska samhället ha anpassat inför de både negativa och positiva konsekvenserna av att leva vid en plattgräns?

Troligen så har det förr varit svårare att förutspå vulkaniska utbrott, jordbävningar och inkommande tsunamis. Men har inte haft teknologin för det, utan har fått förlita sig på naturens reaktioner. Till exempel så är det känt att fiskar har spolats i land när jordbävningar är nära, och ofta så sker det mindre förskalv innan de stora och riktigt destruktiva skalven kommer. Man har då fått lite mer tid på sig att evakuera. Enligt boken så dör de flesta människor ut av naturkatastrofernas konsekvenser, så som kollapsande byggnader och bränder. Innan Japan industrialiserades och de flesta byggnader var låga och av trä, så kan man tänka sig att antalet döda av de anledningarna var mindre... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Exogena och Endogena krafter - Geografi 2

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2014-05-25
  några små fel i meningsbyggnadne men annars helt okej
 • 2017-01-07
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa