Fördjupningsuppgift: Hjälteberättelser och Gilgamesheposet - Svenska B

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (före 2011) Årskurs 2
  • Svenska B
  • G
  • 2
  • 647
  • PDF

Fördjupningsuppgift: Hjälteberättelser och Gilgamesheposet - Svenska B

En kortare fördjupningsuppgift där eleven redogör för hjälteberättelser, framför allt med fokus på Gilgamesheposet. Gilgamesheposet jämförs bland annat med berättelserna kring Herkules och Don Quijoute.

Utdrag

"Vad är det som gör en hjälte till en hjälte? Varför dras vi till berättelser om hjältar och stordåd?
I årtusenden, så tidigt som 2100 fkr då Gilgameshepostet lär ha skrivits, har vi fått det berättat eller läst om de fascinerade hjältarnas stordåd. Det som symboliserar hjältesagorna är naturligtvis hjälten, stordåden och en dos av övernaturliga krafter och förmågor samt ett skarpt intellekt. Än idag överöses vi av dessa typer av berättelser utan att vi egentligen reflekterar över likheterna med flera av klassiska storverk. Låt mig beskriva hur hjältesagorna har ändrats med tiden trots att dess grundingredienser är den samma.

Gilgamesheposet är det äldsta litterära verket genom tiderna. Det finns teorier om att delar av bibeln bygger på detta epos. Både arken och syndafloden återkommer i Gilgamesheposet. De klassiska hjältedragen i denna berättelse är kung Gilgamesh som är två tredjedelar gud och härskar över staden Uruk i det forntida Mesopotamien."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Hjälteberättelser och Gilgamesheposet - Svenska B

[0]
Inga användarrecensioner än.