Fördjupningsuppgift: Den industriella revolutionen och barnarbete - Historia A

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Historia A
 • Inget betyg givet
 • 3
 • 889
 • PDF

Fördjupningsarbete: Fördjupningsuppgift: Den industriella revolutionen och barnarbete - Historia A

En fördjupningsuppgift där eleven undersöker den industriella revolutionen och hur den gav upphov till det organiserade barnarbetets början. Vidare så beskrivs barnets arbetsmiljö och förhållanden under den industriella revolutionen, samt hur barnarbete fortsätter än idag.

Notera att källor saknas.

Utdrag

"Industriella revolutionen underlättade livet för många miljoner människor. Idéer som uttnyttjande den mekaniska kraften framför muskelkraft ledde till förändringar för hela världen. Men vad hände med de små barnen som inte gynnades av denna löpande revolution? Tolv timmar gruvarbete avslutades sällan med en vaggvisa.

Barnarbete är en stor debatt i 2000-talets samhälle. Vi chockas ständigt av nyheter om hur sjuåriga barn jobbar orimligt långa arbetstimmar i hemska förhållanden, på många håll i världen. Deras chans till en barndom med lek, skola och kompisar är inte inom räckhåll. Men vart började detta?

Året är 1750 och i Storbritannien är den revolutionen som kommer leda till enorma förändringar i hela världen, igång. Tack vare britternas öppensinnade kultur växer många nya uppfinningar fram. Under de tidigare decennierna hade jordbruket effektiviserats och Storbritannien utnyttjade sin stora handelsflotta för att transportera varor. Befolkningen ökade med raskande takt då jordbruket förmådde producera mer mat med mindre arbetsstyrka. Denna fördel hade sin konsekvens, arbetslösheten på landsbygden ökade."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Den industriella revolutionen och barnarbete - Historia A

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2014-09-21
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  idojfowpehjihpowiahefr89ha8ier9hpgr8ephaeriugvpherilrhiudsoghdusgfyugvydeghuaehouaoerwughfuireougfurpupepheriuhiuphuipahiuas