Fördjupningsuppgift: Kapitalism som samhällssystem - Filosofi 1

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
 • Filosofi 1
 • VG
 • 2
 • 894
 • PDF

Fördjupningsuppgift: Kapitalism som samhällssystem - Filosofi 1

En fördjupningsuppgift i filosofi där eleven diskuterar huruvida kapitalism är ett försvarbart samhällssystem ur ett etiskt perspektiv.

Utdrag

"Enligt Ne.se definieras kapitalism som ett ekonomiskt system där produktionsmedlen företrädesvis befinner sig i privat ägo och där produktionen regleras av marknadskrafterna. Kapitalism är ett ekonomiskt system som används ibland annat i USA, där det just nu pågår en stor finanskris. Många har argumenterat för att kapitalism är skälet till finanskrisen, medan andra hävdar att kapitalism är det bästa systemet som ett land kan ha. Denna debatt artikel kommer att fokusera och bevisa att kapitalismen inte är ett etiskt försvarbart ekonomiskt system.

I världen idag befinner vi oss i en av de största finanskriserna i världens historia. Frågan vi måste fråga oss själva är om det är pågrund av kapitalism eller inte. På vissa delar av världen som har kapitalism som samhällsystem har kapitalismen fått utveckla sig och ”jäsa för länge” så att hela systemet håller på att krascha. Kapitalismen ska lastas för finanskrisen anser jag eftersom det är nödvändigt att komma ihåg att det var bankernas och myndighetens fel eftersom de uppmuntrade med en expansiv penningpolitik med uppmuntrande belöning, statlig uppmuntran av riskabla bostadslån, en kapitaltäckning och en dålig reglering av kreditbetyg. Kapitalism ger statliga garantier av bankerna som leder till moralisk risk och kortsiktighet."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Kapitalism som samhällssystem - Filosofi 1

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2016-05-14
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Riktig bra text, som förklarar Kapitalism på ett enkelt sätt.