Fördjupningsuppgift: Karl XII - Historia A

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Estetiska programmet (före 2011) Årskurs 1
 • Historia A
 • C
 • 3
 • 1384
 • PDF

Fördjupningsarbete: Fördjupningsuppgift: Karl XII - Historia A

En fördjupningsuppgift som redogör för Karl XII (Karl den 12:e, Karl den tolfte), hans personlighet och tid som regerande kung. Vidare så undersöker eleven även hur Karl XII påverkar oss än idag.

Utdrag

"Karl den tolfte är en av de mest diskuterade monarkerna i Europa. Redan för flera hundra år sedan skrev många skribenter om honom, vem han var och vad han gjorde. Fortfarande idag är han mycket omdiskuterad. I den här uppsatsen kommer flera olika källor från olika tider om Karl den tolfte att jämföras.

Författaren Ernst Brunner beskriver år 2005 Karl XII negativt i sin roman om Karl den XII, Carolus Rex. Han beskriver honom som en kung som har hyllats i Sverige men som samtidigt var orsaken till många avrättningar. Brunner menar att Karls tid som regent var en mörk tid som det inte pratas om tillräckligt mycket idag.
Han skriver bl.a. ” Fyrahundratusen människoliv släcktes i Karl XII spår. Det är ett större människooffer procentuellt sett än antalet tyskar som föll offer för Hitler. ”
Han hävdar även följade: ” Om boken varit film skulle den troligen barnförbjudas” och pratar då om de olika brutala sätt Karl den XII dräpte sina offer, bl.a. hur man stoppar in dynamit i en kvinnas underliv och sedan tänder på.

Källan ovan är en ny källa, här ser vi på en äldre källa, en hyllningsvisa om Karl den XII till Konungen Anno av Johan Gabriel Werfving (ur Historia Kurs B, Interskol (1995)), som är väldigt positiv till Karl den XII. Året då denna hyllningsvisa skrevs var 1701, så den skrevs i början av Karls tid som regent över Sverige. Det visar hur Johan Gabriel Werfving såg på Karl XII under hans tid som regent. Visan pekar på hur Karl var en krigshjälte och en skicklig regent."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Karl XII - Historia A

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2015-09-26
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  en ganska så helt okej uppsats, C nivå ja.