Mali | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
  • Historia B
  • MVG
  • 6
  • 1683
  • PDF

Mali | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift med fakta om Mali, både i form av statistik och genom reflektion över de problem som uppstått i landet på grund av fattigdom och konflikt. Eleven undersöker bland annat Malis arbetsmarknad och BNI/BNP per invånare, samt landets politiska-, miljömässiga- och sociala utveckling.

Innehåll

- Bakgrund
- Fakta
- Konflikten
- Problem i Malis utvecklingar
- Ekonomi utveckling
- Kommunikationer
- Fadderprojekten
- Utbildning
- Arbetsmarknaden
- Utrikeshandel
- BNI per invånare
- BNP per invånare
- Politisk utveckling
- Miljömässig utveckling och utjämning
- Social utveckling och utjämning
- Tre problem i Mali
- Ekonomi
- Sjukdomsspridning
- Politik
- Möjligheter och framtid
- Källor

Utdrag

Mali är ett av de fattigaste länder i hela världen, befolkning är oftast beroende av jordbruk och fiske. Men på så sätt Mali har många viktigaste exportprodukter som guld, bomull och besättning. Mali ett av de länder som har pressfriheten är mest respektera.

Bakgrund: det var islamiska gruppen som ockupera stora delen av Mali, och på så sätt kräva att göra ett islamiskt land, målet var att folket i Mali skulle tycka om gud med sharialagarna. Men de har inte lyckats. De blev självständighet från Frankrike den 22 september 1960.
Mellan 80 % och 90 % av befolkning är sunnimuslimer. Islamisk religion det funnits i landet sedan 1000- talet med några folkgruppen som det kvar till nu. De har inte ett demokrati land, det betyder att insats från regering det inte var rättvisa mellan befolkning. Mali är ett rikt land som konsthantverk, både i metall och trä. Maliska husen och byggnaderna, som är gjort av soltorkade lera. I Mali det finns minst ett 30- tal av tidningar och tidskrifter.

Fakta: officiellt namn: Republique du Mali. Statsskick: republik. Huvudstad: Bamako och det största stad. Språket det är Franska språk och Bambara är största inhemska språk. Religion: bauxit sunni muslimer; mindre grupper av kristna och utövare av inhemska religioner. President är Dioncounda Trapper. Yta – Totalt 1242 248 km2. Antal invånare 13,6 miljoner. Förväntad livslängden: män 49 år, kvinnor 52 år (2009). Läs och skrivkunnighet: män 35 %, kvinnor 18 % (2006). Skolgång: officiellt nioårig skolplikt. Folkgrupper: Bambara, Fulani, Senufo, bozo, bolo, Songhai, dogon och morer. Berber folkgrupper talar arabiska språket.
Viktigaste exportvaror: guld, bomull, boskap. Viktigaste importvaror: oljeprodukter, livsmedel. Viktigaste handelspartner: Senegal, Sydafrika, Frankrike, Kina, Elfenbenskusten. Naturtillgångar: guld, silver, järn, mangan, fosfat, salt, marmor, diamanter, koppar, nickel och uran. Valuta: 1 västafrikansk CFA- franc = 100 centimes. Högsta berg: Hombori Tondo (1155 m ö h)."... Köp tillgång för att läsa mer

Mali | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.