Fördjupningsuppgift: Matspjälkningssystemet - Biologi

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Medieprogrammet (före 2011) Årskurs 3
  • Biologi
  • A
  • 4
  • 1196
  • PDF

Fördjupningsuppgift: Matspjälkningssystemet - Biologi

En fördjupningsuppgift som beskriver en smörgås resa genom människans matspjälkningssystem.

Lärarens kommentar

Bra jobbat!

Utdrag

"Vad händer egentligen i vår kropp när vi äter en smörgås? Vi börjar vår resa i munhålan. När man talar om matspjälkning talar om mekanisk och kemisk påverkan. Den mekaniska delen innefattar tuggandet, knådandet och malandet, dvs. den del då maten med hjälp av våra tänder och muskler krossas och mals ner till mindre beståndsdelar. Den kemiska påverkan innefattar den del då födan sönderdelas under kemiska reaktioner, bland annat med hjälp av enzymer.

Så fort smörgåsen tagit plats inuti vår mun så börjar enzymet amylas, som finns i vårt saliv, bryta ner stärkelse och glykogen till maltos respektive dextriner. I salivet finns det även antiseptiska(bakteriedödande) ämnen. En människa bildar omkring en liter saliv om dagen.
Mängden saliv som utsöndras skiftar beroende på doft, syn och smakintryck. Ofta räcker det med att tänka på något gott, som exempelvis chokladtårta, för att spottkörtlarna ska börja utsöndra extra saliv."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsuppgift: Matspjälkningssystemet - Biologi

[4]
Användarnas bedömningar
  • 2014-11-05
    Skriven av Elev på Årskurs 9
    DET VAR RIKTIGT BRA TYCKTE JAG
  • 2015-03-04
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
    Jätte bra skrivet, fortsätt så!
  • 2015-05-29
    Bra jobbat. Tydligt skrivet.
  • 2015-05-18
    Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
    Bra, men få uppsatser använder sig av källor.