Folkmordet i Rwanda | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Handels- och administrationsprogrammet (HA) Årskurs 1
  • Samhällskunskap 1a1
  • A
  • 6
  • 2071
  • PDF

Folkmordet i Rwanda | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om folkmordet i Rwanda. Eleven redogör för folkmordets orsaker och historiska bakgrund, samt dess förlopp och olika parter. Eleven lyfter även fram de psykologiska konsekvenserna av folkmordet och diskuterar hur det hade kunnat förhindras.

Utdrag

Det har alltid varit en konflikt mellan hutuerna och tutsierna. De båda folkslagen har levt i Rwanda en längre tid. Majoriteten utav Rwandas befolkning är hutuer. Rwanda var länge en belgisk koloni, från första världskrigets slut till början av 60-talet. Hutuerna har alltid tyckt att tutsierna var kackerlackor och anser att de hade tagit deras hutuland. Hutuerna ville få bort tutsierna från landet och ta bort den tutsidominerande rebellrörelsen, RPF (Front Patriotique Rwandais). RPF grundad av Paul Kagame, som är Rwandas nuvarande president.
Belgierna ansåg att tutsierna var mer lämpade att leda landet. Tutsierna ansågs vara mer eleganta och längre. Tutsierna fick förtroendet att leda landet när belgierna gav sig av. Men när de hade get sig av så tog hutuerna tillbaka makten efter att ha varit nertryckta och blivit behandlade som skit.
1994 så startades kriget. Den 6 april blev president Juvénal Habyarimanas plan ner skyttet. Habyarimana var på väg tillbaka från Tanzania, där fredsförhandlingarna mellan tutsierna och hutuerna ägde rum. Planet blev nerskjutet i Rwandas huvudstad, Kigali. Alla på planet omkom, inklusive president Habyarimana. Dagen efter presidentens fall, den 7 april blev den nya presidenten Uwilingiyimana mördad av sina egna livvakter. Tio stycken belgiska FN-soldater blev mördade tillsammans med Uwilingiyimana. Tutsierna blev anklagade, men det finns varken teknisk bevisning eller en säker källa som bevisar att det var just tutsierna som skött ner planet.
Juvénal Habyarimana

Efter morden på de högt sittande i Rwanda så blev det kaos i landet. På radiokanalen RTLM, sa en radiosändare att ”the final war” har startat. Det betydde att utrota tutsierna. Kodordet för att börja utrotningen var ”cut down the tall trees”. Tall trees var ett kodord för tutsier. Han som sände det blev dömd till 12 års fängelse för brott mot mänskligheten. Han uppmanade hutuerna att ”gå ut och utrota kackerlackorna”. RTLM var en radiostation som ägdes av regeringen och de gick ut med propaganda mot tutsier
En massaker hade börjat. Nästan upptill en miljon tutsier och moderata hutuer blev mördade och slaktade mellan april och juni 1994. Hutuer var de som höll i stridsyxan. Fast i det här fallet var det ingen stridsyxa, utan en machete. De flesta människor som blev mördade i folkmordet i Rwanda, blev slaktade av just en machete. Hutuer hade fraktat över hundratals machete innan folkmordet ägde rum. Det var just macheten... Köp tillgång för att läsa mer

Folkmordet i Rwanda | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.