Fosforsyra i Coca-Cola | Titrering | Labbrapport

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
- Kemi 2
- A
- 4
- 818
Fosforsyra i Coca-Cola | Titrering | Labbrapport
En labbrapport som syftar till att ta reda på hur mycket fosforsyra Coca-Cola innehåller. Detta görs genom att bestämma dryckens ungefärliga halt löst koldioxid med hjälp av syrabastitrering.
Innehåll
Bestämning av koncentration fosforsyra i Coca-cola
- Sammanfattning
- Inledning
- Utförande
- Primärvärden
- Resultat
- Diskussion
Utdrag
Utförande
Utrustningen som behövdes för laborationen var: bägare 250 cm³, mätglas 50 cm³, byrett 25 cm³, stativ med byretthållare, magnetomrörare med magnet och en pH-meter, datorprogrammet TI-Nspire.
De kemikalier som behövdes var: 25 ml natriumhydroxidlösning med koncentrationen 0,100 mol/dm³, 50 ml Coca-Cola, buffertlösning med pH 4 respektive pH 7.
Datorprogrammet TI-Nspire används för att mäta pH, datorn kopplades upp till pH-metern. Först kalibrerades pH-metern enligt separat instruktion. Därefter mättes 50 ml Coca-cola upp i mätglaset och tillfördes till titrerbägaren. Titrerbägaren sattes sedan på omröraren där en magnet lades i bägaren. Byretten fylldes med natriumhydroxidlösning exakt till nollstrecket och monterades sedan upp i stativet över titrererbägaren. PH-elektroden monterades i ett stativ som ställdes bredvid magnetomröraren och pH-metern fördes ner i bägaren med coca-colas så att elektroden var helt i lösningen under experimentet. Magnetomröraren sattes och titreringen startades och gjordes enligt följande påfyllnad av natriumhydroxid:
0,5 cm3 pH 3,5
0,2 cm3 3,5 < pH < 5,0
0,5 cm3 5,0 < pH < 7,5
0,2 cm3 7,5 < pH < 9,0
0,5 cm3 9,0 < pH < 10
Efter varje tillförning av natriumhydroxid antecknades den tillsatta volymen in i programmet på datorn som pH-metern var kopplad till. Titreringen pågick tills lösningen översteg pH 10. Den titrerade lösningen hälldes sedan ut i vasken. I TI-Nspire skapades en grafen utifrån värdena... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in