Frågor och svar: Svensk partipolitik och ideologier

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Estetiska programmet (ES) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 1b
  • Inget betyg givet
  • 8
  • 3027
  • PDF

Fördjupningsuppgift: Frågor och svar: Svensk partipolitik och ideologier

Här hittar du en uppsats som består av frågor och utförliga, analytiska svar som handlar om svensk partipolitik och dens koppling till ideologierna. Här finns en översikt över Alliansens och Socialdemokraternas politik och utförande under deras respektive senaste mandatperioder. Dessutom finns en tolkning av Sverigedemokraternas politik samt ett citat utav Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ.

Lärarens kommentar

Strålande jobbat - bra analys, korrekta svar och rakt igenom välarbetat!

Innehåll

1.    Ta en titt på den politik som Alliansen (KD, M, FP och C) har fört under sina snart åtta år vid makten. Ge exempel på lagar, ändringar, förslag som lagts och försök att placera in dessa ideologiskt. Se till att motivera dina svar väl och koppla tydligt ihop den förda politiken med dess ideologiska bakgrund.

2.    Titta nu på Socialdemokraternas politik som förs just nu. Kolla in förslag, uttalanden och vallöften, regeringsförslag som det pratas om idag. Gör sedan samma sak som ovan, dvs placera in dessa ideologiskt och se till att motivera dina svar väl. Koppla tydligt ihop politiken med dess ideologiska bakgrund.

3.    Följande är ett känt citat av Feministiskt initiativs talesperson Gudrun Schyman;

”Men just nu tänker jag uppehålla mig en stund vid det krav på förändring som växer ur det mest universella förtrycket av dem alla. Det förtryck som går djupare in i kropp och identitet än något annat; det som är äldre än klassamhället och som bestått över klassamhällenas utveckling, det förtryck som format och präglat varje klassamhälle och anpassat det till sina villkor: kvinnoförtrycket. Det tar sig många uttryck. Diskrimineringen och kränkningarna ser olika ut beroende på var vi befinner oss. Men det är samma norm, samma struktur, samma mönster, som upprepas så väl i talibanernas Afghanistan som här i Sverige”

Vad tror du att hon menar? Förklara och ge egna eller i alla fall verkliga exempel! Tycker du att hon har rätt? Motivera! 

4.    Gör en kort summering av Sverigedemokraternas politik som är helt objektiv. Därefter vill jag att du granskar den. Använd olika källor samt sunt förnuft. Har de rätt i något? Har de fel i något?

Utdrag

Allianspartierna placerar sig till höger på den politiska höger-vänster-skalan som vi använder oss av i Sverige. Grunden i Alliansens politik är att en tilltro till att tillväxt ger fler jobb som i sin tur ger en växande ekonomi. Med ökade resurser tänker man att kärnverksamheten skola, vård och omsorgen ska kunna prioriteras. Även om partierna ingår i en allians finns det området där de inte är överens, där måste det till kompromisser. Partierna har också...

Moderaterna och jobbpolitiken
I valrörelsen 2014 summerades de två mandatperiodernas resultat på jobbområdet. 340 000 fler jobb och 200 000 färre i utanförskap sedan 2006. Anledningarna som lyfts fram är att man har gjort det mer lönsamt att arbeta och enklare och billigare att starta företag och att anställa. Detta har skett genom jobbskatteavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter för unga...

Socialdemokraterna har presenterat förslag ur regeringens budget för 2016, överst står det att med en överenskommelse med Vänsterpartiet ska de satsa 4 miljarder till äldre. Satsningen i äldreomsorgen ska handla om olika saker, såsom ökad bemanning i äldreomsorgen, de ska sänka pensionärsskatten och ökat investeringsstöd till äldrebostäder. De vill höja kunskaperna inom olika ålders drabbade sjukdomar t.ex. demens. Enligt Annika Strandhäll (socialförsäkringsminister för socialdemokraterna) kommer pensionärerna få ett stort tillskott i år.

Klimatet är en viktig satsning, i höstas presenterade regeringen viktiga satsningar för klimatutveckling. Satsningar på solceller...

Sverigedemokraterna grundades år 1988, men började först få en svag politisk betydelse i samband med partiets första valkampanj år 1991. Det var först i samband med det nya millenniet som dagens ordförande Jimmie Åkesson började ta plats i svensk politik, då han valdes till SDU:s förbundskongress ordförande.

Sverigedemokraterna har blivit nationellt kända för... Köp tillgång för att läsa mer

Frågor och svar: Svensk partipolitik och ideologier

[0]
Inga användarrecensioner än.