Från demokrati till diktatur | Frågor och svar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Historia 1b
  • A
  • 4
  • 1958
  • PDF

Från demokrati till diktatur | Frågor och svar

Frågor och svar om demokrati, diktatur och Tyskland på 1930-talet. Eleven svarar på följande frågor:

1.Hur kunde det ske att det demokratiska landet Tyskland på 1930-talet förvandlades till ett hårt styrt diktatoriskt samhälle? Vid vilken tidpunkt upphörde Tyskland att vara en demokrati?

2. Skulle det kunna ske igen? Finns det några hot mot den svenska demokratin? Skulle demokratin kunna försvinna? Hur skulle en sådan utveckling kunna se ut?

3. Kommer man i framtiden att se på den moderna demokratin som utvecklades under 1900-talet, som en parentes i mänsklighetens historia? Vad är framtidens alternativ?

Utdrag

2. Skulle det kunna ske igen? Finns det några hot mot den svenska demokratin? Skulle demokratin kunna försvinna? Hur skulle en sådan utveckling kunna se ut?

Svar: Om det skulle kunna ske igen? Hmm… Jag tror att det skulle kunna ske igen, kanske till och med på nästan exakt samma sätt. Men jag tror att det kan finnas en möjlighet att någon gång i framtiden att Sverige går från en demokrati till en diktatur. Att Sverige blir en diktatur någon gång i framtiden behöver inte vara något negativt men som jag ser det så föredrar jag demokratin. Att det finns åsiktsfrihet och yttrande frihet, allmän och lika rösträtt, fria och regelbundna val, rättssäkerhet, offentlighetsprincipen osv.. att vi medborgare och individer ska kunna känna sig säkra och kunna säga vad man vill utan att bli straffad, att kunna rösta på vem man vill och hålla det hemligt utan att känna sig rädd är viktigt enligt mig. Alla människor här i världen ska vara lika mycket värda, alla ska få rösta och alla ska ha lika mycket påverkan, oavsett om du är tjej eller kille.

Om det finns något hot mot den Svenska demokratin? Jaa som jag ser på det finns det ett antal hot mot demokratin så som invandringen, terrorism, Ökad ojämlikhet, Polariseringen och hatet i sociala medier och det finns säkert en mängd andra hot mot demokratin om man tänker efter. Men om man skulle ta invandringen som ett exempel…
Jag är som sagt positiv till både mångkultur och invandring MEN jag är som sagt demokrat också. Jag tror på demokratin och demokrati betyder att folk ska få vara med och besluta över sin framtid, vilket håller på att brista idag… Vad jag har läst och tagit reda på så har vi inte fått vara med och besluta om vi ska ha en stor invandring eller inte… och vad jag har läst så finns det ingen politiker som anser att folket har fått vart med och fatta dessa beslut heller. Det som jag anser som fel är att många (Inte alla) politiker anser att folket inte ska vara med och besluta om sådant som invandringen..
Om invandringen ökar ännu mer går en del av våra skattepengar åt att betala mat, boende och massa annat bland flyktingar… vilket är både bra och dåligt. Att hjälpa behövande människor som har kommit hit till Sverige... Köp tillgång för att läsa mer

Från demokrati till diktatur | Frågor och svar

[0]
Inga användarrecensioner än.