Framtidens bilmarknad - Elbilsindustrin | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 3
  • Samhällskunskap 2
  • B
  • 9
  • 2583
  • PDF

Framtidens bilmarknad - Elbilsindustrin | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift där eleven undersöker elbilarnas roll på framtidens bilmarknad.

Eleven skriver om elbilen Tesla, från deras uppstart till framgångarna de nått idag. Eleven lyfter för- och nackdelar med elbilen och eleven skriver om elbilarnas framtidsprognos.

Lärarens kommentar

Mycket bra skriven och välstrukturerad uppsats. Du ser på innehållet ur flera perspektiv och gör en djupgående analys och framtidsprognos. Du når betyget B.

Innehåll

Tesla
Bakgrund
Produktion | Hållbar eller inte?
Framtidsprognos

Utdrag

Teslas produktion sker på en av världens mest avancerade fordonsanläggningar. Denna fabrik ligger i Fremont i Kalifornien och består av 493 000 m² tillverknings- och kontorslokaler. Hittills. Enligt Teslas expansionsplaner beräknas ytan att nästintill fördubblas under de kommande åren, till 900 000 m²!

Fordonsanläggningen ägdes tidigare av General Motors, från 1692 till 1982, sedan av Toyota New United Motor Manufacturing, från 1984 fram tills dess att Tesla förvärvade den 2010. I samband med lanseringen av Model S, år 2012, gjorde Tesla omfattande ombyggnationer och förbättringar av lokaler, maskiner och teknik - vilket har gjort anläggningen till en av de modernaste i branschen. Som om detta inte vore nog fokuserar Tesla nu på att åstadkomma världens mest automatiserade tillverkningssystem, samtidigt som de försäkrar att arbetsstyrkan utbildas med de högst kvalificerade färdigheter vilka är unika för Teslas produktionsprocesser. På så vis beräknar företaget kunna öka fordonstillverkningen upp till 500 000 bilar år 2018.

Denna otroliga expansion kommer självklart att medföra många positiva effekter - inte bara till de redan förmögna ägarna av Tesla, utan även till arbetsklassen. I samband med förnyelsen av lokalerna och den utökade fabriksytan kommer även nya arbetstillfällen att skapas. Om Teslas expansionsplaner utspelar sig som beräknat, med över 400 000 m², kommer tusentals nya jobb att skapas under de kommande åren. Detta påverkar inte heller bara de ”super-specialiserade” ingenjörerna som sköter tillverkningen av Teslas bilar, utan öppnar också upp möjligheter för flera olika yrken och människor - högutbildade så väl som lågutbildade.
Teslas ökade produktion innebär även framgångar för hela marknadsledet, inte bara internt. Med detta menar jag att det inte bara är Teslas egna organisation som påverkas positivt, utan även alla företag och personer som är involverade i tillverkningsprocessen - vilket är en hel drös. Från att de små, hundratusentals olika bildelarna ska produceras, tills dess att de befinner sig i Teslas fabrik, ihopsatta till en ny Model S. Alla verksamheter som möjliggör den här processen påverkas positivt av expansionen, liksom alla företag som sedan ska marknadsföra och sälja de 500 000 nya bilarna som kommer att tillverkas år 2018. Det verkar ju vara en helt fantastisk... Köp tillgång för att läsa mer

Framtidens bilmarknad - Elbilsindustrin | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.