Franska Revolutionen - Dagbok | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Historia 2a
  • A
  • 6
  • 3526
  • PDF

Franska Revolutionen - Dagbok | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven skriver om den franska revolutionen i dagboksform. Eleven låtsas leva på 1700-talet under revolutionens gång och eleven skriver om det eleven upplever.

Utdrag

19 Juni 1789
Sommaren var här och det var varmt ute, alla affärer var fortfarande stängda efter den hårda vintern, Emma och Axel var hungriga och vi hade nästan ingen mat alls. Det här funkar helt enkelt inte, vår kung är den mest korkade personen jag hört talas om. Att VI BÖNDER ska betala MER skatt när kungen och adeln har så mycket pengar att de kan bada i dem. Jag såg att Julian kom gåendes med arbetskamraten Olle. Såklart ställde jag mig nära och lyssnade till deras samtal. Då hör ja att de pratar om krigen som väller ut över Frankrike och att det går tydligen inte så bra och vi förlorar massor med pengar under krigen. För att de då ska ha råd med sina privilegier tar de mer pengar av de fattigaste, alltså oss bönder. Jag märker på kvinnorna på gatorna att de är lika missnöjda som jag och vi alla är som tickande bomber, vi letar febrilt efter en utväg att störta kungen. Det var banne mig dags att göra nått åt detta. Mina barn ska inte behöva och lida för att kungen vill ha större fester.

23 Juni 1789
Idag samlades vi äntligen utanför Bastiljens borggård med hjälp av Mr.Robespierre. De valde att släppa in oss på borggården, vilket inte var ett bra beslut av dem. Vi marscherade tillsammans och slog ned allt vi kom över. Huvuden flög åt alla håll till folkets jubel och vi hade segrat. Min högaffel arbetade likt en bödels yxa, efter varje steg jag tog på de redan brunfläckiga stenplattorna blev det bruna mer rött. Det var fascinerande att uppleva min egna instinkt,
jag hade bara en högaffel men soldaterna hade ändå ingen chans emot oss när vi enade gick emot dom. Våran rätt i samhället är ett faktum, jag hoppas att de rika har börjat förstå det och vad vi är kapabla till och inte tror att vi är sämre än dem på något sätt.

30 Juni 1789
Idag är vi lyckliga, vi har varit envisa, hungriga och desperata efter en förändring. Frankrikes uppdelning är absurd och de tre stånden är orimliga. Det är fruktansvärt att inte veta om ens barn överlever vintern. För några dagar sedan begav vi oss därför in i Paris, bollhuset och trotsade kungen. Vi lyckades avskaffa den gamla riksdagen och en ny nationalförsamling håller på att... Köp tillgång för att läsa mer

Franska Revolutionen - Dagbok | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.