Fördjupningsarbete i Biologi: Beroendesjukdomar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Grundskola Årskurs 9
 • Biologi
 • A
 • 5
 • 1636
 • PDF

Fördjupningsarbete i Biologi: Beroendesjukdomar

Fördjupningsarbetet beskriver beroendesjukdomar, men särskilt fokus på alkohol- och drogberoende. Eleven redogör bland annat för beroendets utveckling, dess påverkan på vårt belöningssystem, symptom på beroendeskap samt egna reflektioner kring hur det skulle vara att leva med en drogmissbrukare.

Elevens kommentar

Mer ingående

Innehåll

Beroendesjukdomar
Förord
Beroendet utveckling
Symptom
Reflektion
- Hur skulle det vara att leva med en drogmissbrukare?
Källor

Utdrag

Förord
Det finns många olika beroenden och beroendesjukdomar, gemensamt för dessa är att de stimulerar belöningcentrumet, amygdala, som i sin tur utsöndrar kemiska ämnen som får oss att uppleva känslor som välbehag, lycka, lugn och bekvämlighet. Det beror på vilket preparat man tillför kroppen då olika kemiska ämnen stimulerar olika delar i hjärnan.

Som sagt så finns det många olika beroenden, vissa behöver motionera, äta mängder med sötsaker eller få ständig beröm för att må bra. Jag kommer dock informera främst om Alkoholberoende och drogberoende, dvs beroendesjukdomar där man tillför preparat för att på kemisk väg uppleva olika effekter. Utvecklingen av ett beroende av att göra något bra för kroppen är densamma som drogmissbruk och alkoholberoende.

Beroendets utveckling
Ett beroende av narkotika eller alkohol utväcklas i många steg, men inleds ofta med en cigarett eller drickande vid fester.
Det första blosset, eller första berusningen av alkohol börjar ibland vid häpnadsväckande låg ålder.
Jag vet själv en anonym person som rökte sitt första bloss vid 12 års ålder. Vid 13 års ålder, efter en fotbollsträning, rökte hen cannabis första gången. Varför hen, och många andra väljer att fortsätta ta preparat för att stimulera hjärnan, beskriver jag senare. Allt eftersom började hens beroende utvecklas och bruket... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsarbete i Biologi: Beroendesjukdomar

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2015-01-21
  Skriven av Elev på Årskurs 9
  Mycket bra uppsats!!