Fördjupningsarbete: Klassiska Hjältar

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 1
 • Svenska A
 • B
 • 3
 • 1015
 • PDF

Fördjupningsarbete: Klassiska Hjältar

Fördjupningsarbete som fördjupar sig i klassiska hjältar, skriven i Svenska A. Eleven undersöker vad är det egentligen som kännetecknar en hjälte hurvida dessa egenskaper alltid varit synonyma med hjältar. Med utgångspunkt i antiken och medeltiden jämför eleven hjälteideal och undersöker vidare vilka förändringar som skett i hjälteidealet från då till nu.

Lärarens kommentar

Hej Karl!

Du har gjort en bra koppling mellan de två verken från medeltiden och antiken samtidigt som du lyckas koppla dessa till synen av dagens hjälte.

Språket är bra och varierat och endast några få anmärkningar. Vissa påståenden som du har gjort hade jag gärna sett att du utvecklade så som att du skriver att ”flertalet händelser i denna historia” inte känns hjältelika. Då undrar jag – varför känns de inte hjältelika osv.

Bra jobbat!

Betyget blir B!

Elevens kommentar

Motivera de saker som jag i texten påstår inte känns hjältelika.

Utdrag

"Vad är det egentligen som kännetecknar en hjälte och har dessa egenskaper alltid varit synonyma med hjältar? I denna text ska jag försöka lokalisera de förmågor hjältarna påvisar i historier från två tidsepoker: antiken och medeltiden, samt jämföra dessa med dagens hjältar, för att kunna se vilka förändringar som skett i hjälteidealet från då till nu.

I antikens kanske mest kända berättelse, Illiaden, där Spartanerna inlett krig mot Trojanerna, finns ett stycke som heter 'Hektors död'. I det får man läsa om hur berättelsens hjälte Hektor i kamp mot halvguden och textens skurk, Akilles, förespråkar en hedersvärd strid med vissa spelregler att följa. Någonting som Akilles motsätter sig och vägrar gå med på, ett beteende jag starkt kan förknippa med de nutida 'ärkefiende'-karaktärerna.

Hektor blir förrådd under stridens gång av sin bror, guden Deïfobos och dör en förnedrande död..."... Köp tillgång för att läsa mer

Fördjupningsarbete: Klassiska Hjältar

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2014-08-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Flytande text med bra kopplingar mellan epokerna!