Det fria skolvalet | Argumenterande tal

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
- Svenska 2
- A
- 3
- 889
Det fria skolvalet | Argumenterande tal
Ett argumenterande tal om det fria skolvalet, där eleven belyser det som hon anser är baksidans reformer. Resultatskillnaderna mellan olika skolor och studiemotivation bland unga lyfts fram och diskuteras.
Utdrag
“Den har ett rykte av att vara en sämre skola, och att folk med dåliga betyg hamnar här.”
Så sa Lollo i och med Farsta gymnasiums avveckling 2013.
Orsaken till detta? Minskade elevkullar! Dåliga rykten spreds och faktumet att skolan dessvärre inte gav ut Imac datorer för att väga ut dessa ryktena, fick många att se det som en väldigt dålig deal.
Detta berodde på att Farsta gymnasium fått rykte om att vara en uppsamlingsplats för elever som är omotiverade att studera.
Efter Carl Bildt och Beatrice Ask införde det fria skolvalet 1992, så gick det neråt för Farsta, tills då alla studiemotiverade elever sökt sig till andra skolor. Sedan slutat av 1990-talet så har resultatskillnaden mellan skolor i Sverige fördubblats.
Efter dagens frihet att få välja vilken skola man passar in på så sker en i längden dåligt verkande fördelning av elever. En skola är känd för sina studiemotiverande elever som går ut med bättre betyg på grund av deras gemenskap. Andra skolor är kända för det motsatta, för att i genomsnitt gå ut med lägre... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in