Fyrverkerier | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 1
  • Kemi 1
  • A
  • 5
  • 1480
  • PDF

Fyrverkerier | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift om fyrverkerier där eleven bland annat skriver om hur fyrverkerier fungerar och om deras påverkan på miljö och samhälle.

Innehåll

Bakgrund
Elektroner
Miljö och samhälle
Regler och lagar
Diskussion
Källförteckning

Utdrag

Bakgrund Fyrverkerier är en slags pyroteknik som används vid firande av vissa traditioner eller underhållningsyften, vanligtvis vid nyår, valborg och påsk. Ursprunget kommer från Kina och större delen av produktionen befinner sig i Asien, dels för att produktionen är billigare och även att det är en väsentligare del vid dessa områden.

Upptäckten av fyrverkerier och andra pyrotekniker uppfanns för mer än tusen år sedan. Genom tiden har de ändrats och blivit allt mer säkrare. De har utvecklats och idag förekommer det många olika sorter. Handeln fick det att spridas och vid 1200-talet nämns krut i England vilket väckte tankar i Europa. Krut är ett explosivämne som upphettas och bildar gas. Utifrån krutet kunde man bilda och upptäcka nya pyrotekniker. Krutet började användas i Europa och det var då modern krigsindustri fick sin plats.

Elektroner Varje atom består av elektroner och även minst ett elektronskal. Det är en byggsten runt atomen och det utnyttjar egenskapen beroende på situationen. Elektronernas antal beror på grundämnets typ och det ses i periodiska systemet. Fler elektroner ger fler skal och det kan förekomma upp till sex skal. K-skalet som är det innersta skalet och finns hos alla atomer. Der yttersta skalet kallas för Q-skalet och finns hos få atomer då de flesta inte har så många elektroner. Skalen är alltså namngivna i alfabetisk ordning, från K till Q. K-skalet kan ha upp till två elektroner, finns det flera föreligger dem i andra skal. Var sitt skal har ett maximalt antal av elektroner och består även av olika mycket energi, därför kan det även kallas för energinivåer.

Vid fyrverkerier är det metallsalter som upphettas till en hög temperatur. I detta fall är det excitationen som avgör situationen då elektronernas skal-byte sker. Elektronerna skiftar till ett högre skal med högre energi när dem får energi, denna energi kallas för excitationsenergi. Elektronerna faller sedan tillbaka till sitt ursprungliga skal och vid tillbaka fallet avges elektromagnetisk strålning som ses i .... Köp tillgång för att läsa mer

Fyrverkerier | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.