Gelfiltrering av laktos och protein - Labbrapport i Kemi 2

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
- Kemi 2
- A
- 4
- 959
Gelfiltrering av laktos och protein - Labbrapport i Kemi 2
En laborationsrapport vars syfte är att genomföra gelfiltrering. I laborationen packar eleven en gelkolonn samt separerar protein och laktos i lättmjölk.
Innehåll
- Syftet
- Teori/Hypotes
- Metod
- Utförande
- Försök 1: Att packa en gelkolonn
- Försök 2: Att separera protein och laktos i lättmjölk
- Resultat
- Analys
- Felkällor
- Referenser
Utdrag
"Metod:
Material:
• Silikonslang
• Pasteurpipett
• Stativ
• Bomullstuss
• Klämma
• Plastremsa med 24 provbrunnar
• Mikrovågsugn
Kemikalier:
• Sephadexgel
• Gel-vatten blandning
• NaCl (0,15 M)
• Provblandning – Utspädd lättmjölk
• NaOH (2 M)
• CuSO4 (0,1 M)
Utförande:
- Försök I: Att packa en gelkolonn:
Ca 4 cm av en tunn silikonslang sattes på en pasteurpipett och fästes i ett stativ. Mycket liten lucker bomullstuss stoppades i pipetten.
Den svällda gelen rördes om ordenligt och sugdes upp i en långhalsad plastpipett. Plastpipetten i pasteurpipetten fördes ner så att bomullstussen trycktes ner i botten. Gel-vatten blandningen trycktes ut och överskottet vätska läts rinna ut. Vätskeströmmen stoppades med en påsklämma över slangen just när den klara vätskeytan kom ner till gelen.
0,15 M NaCl sögs upp med en långhalsad plastpipett. Kolonnen sköljdes genom att fylla upp till kanten med 0,15 M NaCl och lösningen läts rinna ut utan att gelen fick gå torr.
- Försök II: Att separera protein och laktos i lättmjölk:
6 droppar provblandning som innehöll utspädd lättmjölk tillsattes på gelen. Klämman öppnades och dropparna läts sjunka in i gelen. Kolonnen fylldes med 0,15 M NaCl och eluatet samlades upp på en plastremsa med 16 provbrunnar. (2-3 droppar/brunn)
I varje brunn sattes 1 droppe 2 M NaOH och 1 droppe 0,1 M CuSO4. Iakttagelser antecknades.
Mikrovågsugnen ställdes in på låg effekt och plastremsorna kördes i 15-45 sekunder tills det blev någon färgförändring.
Resultatet antecknades och tolkades."... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in