Gymnasiearbete: En förmiddag med patienten - Höftfraktur | Vård och Omsorg

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Komvux
  • Gymnasiearbete
  • Godkänt
  • 7
  • 3332
  • PDF

Gymnasiearbetet: Gymnasiearbete: En förmiddag med patienten - Höftfraktur | Vård och Omsorg

Det här är ett intressant och ingående gymnasiearbete i kursen Vård och Omsorg, som handlar om hur eleven tog hand om en patient på förmiddagen ensam på sin praktik på Kungälvs sjukhus. Patienten hade en höftfraktur och var också lite dement.

Lärarens kommentar

Strålande och en av de bästa gymnasiearbetena.

Innehåll

- Inledning-Planering
- Genomförande
- Utvärdering
- Källförteckning

Utdrag

Inledning-planering

Jag gick på Vård och Omsorg kursen på ABF-vuxenutbildningen och där valde jag inriktningen Akutsjukvård som innebär att jag ska praktisera på sjukhuset. Sista terminen fick jag praktik på Kungälvs sjukhus, avdelning 3 som var allmän ortopedisk vårdavdelning, där de har bland annat patienten med en ny höft eller knäplastik eller genomgått en rygg eller frakturkirurgi.
På grund av kohortvård som orsakade calici virus som nästan hela avdelningen hade , som var magsjuka, förutom 2 rum med få patienter som var friska och då fick jag chansen att ta hand om en patient på förmiddagen själv och samtidigt utföra mitt gymnasiearbete på praktiken.
Min patient fick en collum fraktur på grund av att hon halkade på matta hemma och fick operera lårbenet med hjälp av skruvar och konstgjorda delar för att stabilisera hennes ben och kunna gå bättre. Orsaken till höftledsbrott är först och främst att skelett är skörare med ålder och lättare att få fraktur samt vissa medicinska tillstånd som osteoporos och belastningsskador som i det här fallet kan göra att höften blir mottaglig för att bryta. Det kan räcka att bara vrida benet lite och ramla på golvet för att en höftfraktur ska uppstå. Dessutom har de äldre större fallrisk på grund av nedsatt syn, obalans i kroppen samt dålig belysning hemma. http://www.doktorn.com/ . För att förebygga höftfraktur ska vi se till att det inte finns några små mattor som man kan ramla fort och inga sladdar, föremål som står i vägen, bra belysning samt att rullstol eller rollator är nära sängen eller fåtöljen alltid.
De symtom som man får vid höftfraktur är bland annat smärta i höfttrakten som bara blir värre och värre vid lägesändringar som innebär att...
---
Genomförande

Först när jag kommer in går jag till patienten inte så fort och att jag hörs mycket och inte för lugnt heller för att om jag går för lugnt och ”överraskar” henne kan de uppleva överraskningsmoment skrämmande och bli rädda och det vill vi inte, då kommer jag till henne önskar henne godmorgon samt presenterar mig med namn och att jag kommer vara dagpersonal idag och frågar henne om hon behöver gå på toa och om hon vill ta på sig dag kläder, då var hon inte kissnödig men jag hjälpte henne med kläder lite, det som gick mindre bra är att jag började att hjälpa henne att stå på sängkanten och ta på sig kläder för hon svarade att hon klarar sig själv, så lät jag henne att försöka själv samtidigt som jag säger till henne att jag finns här nära i rummet om hon behöver hjälp med något. Vi måste respektera patientens integritet och... Köp tillgång för att läsa mer

Gymnasiearbete: En förmiddag med patienten - Höftfraktur | Vård och Omsorg

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Gymnasiearbete: En förmiddag med patienten - Höftfraktur | Vård och Omsorg.