Hemlaboration DNA ur en kiwifrukt

- Naturvetenskapsprogrammet (NA) Årskurs 2
- Kemi 2
- C
- 4
- 541
Labbrapport: Hemlaboration DNA ur en kiwifrukt
En labbrapport som avser att extrahera DNA ur en kiwifrukt, genom att lösa upp kiwicellernas membran med diskmedel.
Innehåll
DNA ur en kiwifrukt
- Inledning
- Hypotes
- Materiel
- Utförande
- Redovisning
- DNA-molekylens struktur
- Etanol
- Kiwi
- Resultat
- Diskussion/felkällor
- Källhänvisning
Utdrag
Materiel
• Kiwi
• Fruktkniv
• Is
• Iskall T-sprit (95% etanol, CH3-CH2OH)
• Salt (NaCl)
• Diskmedel
• Två bägare
• Tratt
• Kaffefilter
• Måttsats
• Pinne
• Sked
• Mikroskop
Utförande
1. T-spriten ska vara iskall, så den lade jag in i frysen dagen innan laborationen.
2. Kiwin delades i 2 delar och lite kiwikött gröptes ut med sked. Denna mosades väl i en bägare som rymmer 100 ml.
3. I en måttsatts blandades 5 ml diskmedel med 50 ml vatten. Lösningen hälldes över kiwismeten.
4. En nypa salt tillsattes och jag blandade väl.
5. Bägaren sattes på is för att hållas kall.
6. Jag satte ett kaffefilter i en tratt, som i sin tur sattes i en ny bägare.
7. Fruktblandningen hälldes i tratten och en stor del av vätskan fick rinna ur.
8. Jag uppmätte vätskan till 40 ml, och tillsatte samma volym T-sprit.
9. DNA fälldes ut som en vit, trådig fällning.
10. DNAt kunde nystas upp på en pinne. (Då jag var nyfiken på hur DNA ser ut i mikroskop, fick jag låna ett.)
11. DNAt placerades mellan två mikroskopsglas och tittades på i mikroskop... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in