Historiebruk i filmen Arn | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 2
 • Historia 1b
 • Inget betyg givet
 • 5
 • 1935
 • PDF

Historiebruk i filmen Arn | Analys

En analys av historiebruket i filmen "Arn" från 2007, vars syfte är att utreda hur historia används i samhället. Analysen diskuterar bl.a. filmens porträtterande av medeltid, korstågen och hur kristna respektive muslimer framställs.

Innehåll

- Hur framställs den enskilda människan, hjälten, i filmen Arn?
- Är det trovärdiga porträtt av medeltid människan, hennes tänkande och handlande och sätt att vara?
- Vilka skäl till korstågen kommer fram i filmen?
- Finns det andra orsaker till korstågen som inte kommer fram i filmen?
- Vilka är onda och vilka är goda? Hur framställs de kristna respektive muslimerna i filmen?
- Har Jan Guillou sagt mer om vår egen tid än om medeltiden? Vilken bild av medeltiden får du av filmerna? Alltså; ser du några anakronismer, d v s föremål, idéer eller händelser som egentligen tillhör en annan tidsepok än den som är i filmen?
- Hur fri får man vara när man använder det förflutna? Hur nära måste man hålla sig till ”sanningen”? Kan det vara så att man har olika syften med filmer? Resonera samt pröva mot källkritiska kriterierna.
- Vilket historiebruk utgår filmen ifrån?
- Källor

Utdrag

Inledning
I detta arbete har jag fördjupat mig och analyserat historiebruket i filmen Arn tempelriddaren av Jan Guillou.

Historiebruk betyder hur vi använder eller brukar historia i samhället gällande olika syften. Det kan vara i musik, film, mode osv.

Bakgrund
Filmen Arn tempelriddaren kom ut år 2007. Syftet med filmen är att kanske visa oss den tid så Sverige faktiskt höll på att bildas som en nation. Filmen är regisserad av Peter Flinth och själva berättelsen är skriven av Jan Guillou.

Hur framställs den enskilda människan, hjälten, i filmen Arn?
Jag tycker att Arn som ung till en början framställs som väldigt osäker och ostabil men ändå modig han vågar. Den vuxen Arn är väldigt säker, framställs som väldigt klok. Då man även får höra honom kunna arabiska i filmen. Han blir en duktig och känd krigare i Jerusalem. Han framställs som någon motståndarna fruktar. Är man fruktad så har man makten. Muslimerna ser honom som djävulen kanske då för att han var fruktad som självaste djävulen. Han har inte bara makten för att han är fruktad. Han är en av de som bestämmer, är en ledare för de andra tempelriddarna... Köp tillgång för att läsa mer

Historiebruk i filmen Arn | Analys

[1]
Användarnas bedömningar
 • 2016-10-11
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 3
  Jätterdetaljerat och bra , mycket bra!!!!!!!!!!!!!!!!!