Hjärt- och kärlsjukdomar | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Vård- och omsorgsprogrammet (VO) Årskurs 1
  • Annat
  • C
  • 9
  • 1979
  • PDF

Hjärt- och kärlsjukdomar | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift som handlar om olika livsstilsfaktorer som påverkar hjärt- och kärlsjukdomar och hur riskfaktorer kan påverkas genom förändrad livsstil. Eleven tar även upp hur det ser ut i Sverige och hur stor risken är att bli drabbad av det som kvinna och som man.

Syfte och frågeställning
Syftet med min hemskrivning är att beskriva om olika livsfaktorer som påverkar hjärt- och kärlsjukdomar och även hur riskfaktorer kan påverkas genom förändrad livsstil. Även hur det ser ut i Sverige och hur stor risken är att bli drabbad av det som kvinna eller man.

Innehåll

Inledning
Syfte och frågeställning
Faktadel
Källförteckning

Utdrag

Inledning
Hjärt- och kärlsjukdom är en folksjukdom som är den vanligaste dödsorsaken hos många. Över en miljon av befolkningen i Sverige lider av någon slags hjärt- och kärlsjukdom. Mitt mål är att ta reda på exakt vad det innebär och vilka livsfaktorer som har en stor inverkan på sjukdomarnas förlopp.

Hjärt- och kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdom är ett vanligt samlingsbegrepp för sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen, det kan vara sjukdomar som hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke, kärlkramp, högt blodtryck, lungödem, blodpropp, rytmrubbningar, åderbråck och andra sjukdomar. Den vanligaste orsaken för hjärt- och kärlsjukdomar är åderförfettning (ateroskleros). Det innebär att fett och kalk lagras in blodkärlens väggar, vilket är något ganska vanligt med stigande ålder.
En lite mer allvarligare form av ateroskleros är när blodkärlen blir oelastisk och cirkulationen för blodet blir svårare och trångt. Placken som bildas försämrar kärlväggens elasticitet vilket i sin tur kan leda till blodpropp som helt täpper till kärlet. Det måste uppfattas ganska allvarligt om hjärtats, hjärnans eller njurarnas artärer drabbas av det.

Vår livsstil är en viktig faktor som spelar stor roll för hjärt- och kärlsjukdom om vi lever på ett ”fel” sätt. Om man exempelvis har en dålig kost, är fysiskt inaktivt, stressar, har dåliga sov rutiner och väger för mycket finns det då stor risk att bli drabbad av hjärt- och kärlsjukdom. Om man är fysisk aktivt och har sund kost minskar man riskfaktorerna för att utveckla... Köp tillgång för att läsa mer

Hjärt- och kärlsjukdomar | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.