Hungerspelen och Nordkorea | Filmanalys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Samhällskunskap 1b
  • A
  • 3
  • 1750
  • PDF

Filmanalys : Hungerspelen och Nordkorea | Filmanalys

En filmanalys av filmen "The Hunger Games" (Hungerspelen) av Gary Ross från 2012 där eleven bland annat jämför det fiktiva landet Panem med demokrati och med Nordkorea.

Innehåll

Hur fungerar en demokrati?
Jämförelse och brott mot mänskliga rättigheter
Nordkorea VS Panem
Källor

Utdrag

Jämförelse och brott mot mänskliga rättigheter
Panem är ett fiktivt land från bokserien Hungerspelen och Panem är en solklar diktatur. En av de saker som visar att Panem är en diktatur är hur begränsade invånarna är. Landet är uppdelat i olika distrikt, likt Sveriges landskap. Dock får ej invånarna resa utanför sitt distrikt område utan statligt tillstånd. Det är till och med elektriska staket runt distrikten som hindrar befolkningen från att ens röra sig i det angränsande skogsområdet. Vilket då bryter mot artikel tretton i FN allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna som säger att vi alla har rätten att få röra oss fritt. Konsekvenserna av ett sådant reseförbud kan bli att när en individ ej får se sig om i världen, inte ens i landet, blir hen väldigt inskränkt. Du ser aldrig hur någon annan har det och kan därför inte sätta ditt eget liv i perspektiv - därav inte tro att du kan ha det bättre än vad du redan har det.
Nelly N. Heivert Filmanalys ‘Hungerspelen' SaBet16 Grillska Gymnasiet Liljeholmen 2017 VT
Och om du då skulle ta dig utanför dessa områden skulle du bli bestraffad. Som i början av filmen när Katnis och Gale om att springa ut i vildmarken men gör inte på grund av de är rädda att utsätta sina familjer för fara. Vi talar om piskning, tortyr, avskärning av tunga och satt i slaveri arbete för staten eller döds straff. Dessa metoder förkommer som straff för många brott och alla bryter mot mänskliga rättigheterna (förbud mot tortyr och förbud mot slaveri). Detta går parallellt med att utbildningen i Panem. I en demokrati ska utbildningen vara för alla, den ska vara bred och bidra till utvecklingen av både individ och samhälle. Om du har en bra utbildning kan du få ett bra jobb, betala in skatt och bidra till samhället i form av skatt och tjänster (till exempel om du jobbar inom sjukvård). Med kunskap kan du även bygga upp din egen uppfattning kring olika frågor. Du kan säga ifrån, göra skillnad och förändra. Systemet som Panem har byggt upp går ut på att de begränsar invånarnas utbildning och proppar i dem propaganda. På så vis vet, som sagt... Köp tillgång för att läsa mer

Hungerspelen och Nordkorea | Filmanalys

[0]
Inga användarrecensioner än.

Material relaterade till Hungerspelen och Nordkorea | Filmanalys.