Hur påverkas människan och klimatet av maten vi äter | Inlämningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 1
  • Naturkunskap 1b
  • B
  • 3
  • 1379
  • PDF

Hur påverkas människan och klimatet av maten vi äter | Inlämningsuppgift

En inlämningsuppgift där eleven diskuterar hur olika matval kan påverka vår hälsa och vårat klimat. Eleven tar utgångspunkt i två scenarier och de två frågeställningarna:
a) Hur påverkar vårt val av mat hälsan?
b) Hur påverkar vårt val av mat den hållbara utvecklingen?

Innehåll

- Hur påverkar vårt val av mat hälsan?
- Hur påverkar vårt val av mat den hållbara utvecklingen?
- Min sammanfattning

Utdrag

1. Mette är en aktiv person som har mån om sin kost, hon äter tre regelbundna måltider, frukost, lunch och middag. Hon tränar tre gånger i veckan på gym, promenerar till och från gymmet med ett avstånd på tre km. Hon försöker äta något mellanmål mellan måltiderna för att få extra energi, efter gymmet har hon en rutin att alltid äta en banan som är den mest kolhydratrika frukten och är därför bra att äta vid fysisk träning för att få extra energi.
Mette äter en varierad kost. När hon är på mataffären brukar hon kolla efter produkter och råvaror som är närproducerade eller ekologiskt odlade. Mette föredrar att tillaga kyckling, och fisk som är MSC märkt. Något som alltid står på hennes inköpslista är leverpastej. Hon väljer att köpa leverpastej för att det är ekonomiskt samt innehåller järn, vilket är en mineral som är bra för bland annat syretransporten i blodet. Eftersom Mette är en tjej så behöver hon få i sig mer järn än en kille. Orsaken till det är för att hon får en menstruation varje månad och förlorar då blod.
En normal middag består oftast av följande, kyckling med potatis och rotfrukter (vitamin C, vitamin B6, kalium) med en riklig mäng med grönsaker och baljväxter.
Hon väljer att inte äta så mycket rött kött utan prioriterar kyckling, fisk och någon enstaka gång rött kött. Mette tycker det är viktigt att följa tallriksmodellen så hon äter mycket grönsaker och baljväxter för att få i sig mycket fibrer och folat samt..... Köp tillgång för att läsa mer

Hur påverkas människan och klimatet av maten vi äter | Inlämningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.