Idrott och politik: Fotbolls-VM i Sydafrika | Fördjupningsuppgift

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Ekonomiprogrammet (EK) Årskurs 2
  • Samhällskunskap 2
  • B
  • 7
  • 1969
  • PDF

Idrott och politik: Fotbolls-VM i Sydafrika | Fördjupningsuppgift

En fördjupningsuppgift som handlar om idrott och politik, och fokuserar på Fotbolls-VM i Sydafrika 2010. Här förklaras hur Fotbolls-VM kastade ljus på landets politik och tidigare problem med Apartheid.

Uppgiftsbeskrivningen löd:

Vi ska under vecka 3-5 arbeta med idrott och politik. Vi ska göra avstamp i dokumentären Stopptid som handlar om just kopplingen mellan idrott och politik. (https://www.youtube.com/watch?v=fdesHUIHi2w ). Vi ska under dessa veckor titta närmare på hur idrotten kan vara ett forum för propaganda eller ett sätt att visa politiskt missnöje.
Vi har valt att fokusera på tre olika idrottsevenemang där det blivit väldigt tydligt att idrott och politik hör ihop. Du ska välja ett av dessa och i en uppsats reflektera över denna koppling.

3. Fotbolls-VM i Sydafrika, 2010
Inför fotbolls-VM i Sydafrika var omvärlden osäkra på om man skulle fixa att arrangera detta stora idrottsevenemang. Men Sydafrika och Afrika slöt sig samman och man lyckades genomföra detta. Man pratade om VM:et som en enande faktor men var det verkligen det? Också här utbröt demonstrationer som handlade om arbetarnas rättigheter (de som hjälpt till att färdigställa evenemanget och där de allra flesta var svarta eller gästarbetare från fattiga länder.) Man såg också att de som hade råd att gå och se matcherna var de som hade det gott ställt. Fotbolls-VM synliggjorde detta med exkludering och inkludering och apartheid fick nytt ljus.

Uppgift: Du ska välja ett av dessa idrottsevenemang och i en uppsats göra en analys om kopplingen mellan idrott och politik. Vi vill att du ska ha med:

1. Bakgrund om själva samhällsproblemet (det blåmarkerade) (tex vad är korruption, beskriv situationen, hur ser det ut?).
2. Beskriv idrottsevenemanget. Vad hände? Detta utifrån både ett idrottsperspektiv och ett samhällsperspektiv).
3. Analys – vilken koppling finns det mellan idrott och politik i det idrottsevenemang som du har valt. Vilken påverkan fick samhällsproblemet som lyftes fram? Tycker du att idrott och politik hör ihop? Varför? Varför inte?

Lärarens kommentar

Du har skrivit en bra uppsats om fotbolls-VM i Sydafrika. Du har på ett bra sätt berättat om Sydafrika och dess historia med apartheid men också om korruptionen i landet. Du har berättat om evenemanget utifrån både ett samhälleligt och ett idrottsligt perspektiv på ett mycket bra sätt. Du har på ett bra sätt reflekterat över kopplingen mellan idrott och politik och gett exempel. Du har gjort en bra källkritik. Jättebra jobbat!

Utdrag

Apartheid är ett afrikanskt ord som betyder: uppdelat/separerat. Apartheid var ett system för rassegregation som det boerdominerade Nationalistpartiet styrde i Sydafrika från och med valsegern 1948 till presidentvalet 1994 då Nelson Mandela valdes till president.
Under Apartheid perioden fanns det 148 lagar, exempelvis: att svarta var tvungna att ha legitimation med sig under hela dygnet och även följa strikta utegångsförbud. Offentliga byggnader var separerade för vita och icke vitas användning. Giftermål var förbjudet mellan vita och icke vita. Människor var också uppdelade i fyra olika kategorier: vita, svarta, indianer och färgade (människor av blandade raser). Alla dessa separerades i olika bostadsområden i landet.
De svarta delades in i tio så kallade hemland baserade på...
---
När Fifa-ledaren Joseph S Blatter, 2004, deklarerade Sydafrika till värd för fotbolls-VM sex år senare bröt hela södra Afrika ut i ett kollektivt lyckovrål och en enorm lättnad. För äntligen, efter åttio års väntan får världens näst största kontinent arrangera fotbolls VM. Äntligen får Sydafrika en chans till att stå i strålkastarna för första gången.
Året var nu 2010 och det var i början på sommaren som världsmästerskapet i fotboll slog sin avspark med en konsert vid namn: FIFA World Cup Kick-Off Celebration Concert på Orlando Stadium i Johannesburgs förort Soweto. Dagen innan öppningsceremoni för världscupen. På plats fanns många lokala förmågor, två är: Amadou & Mariam och Angélique. Även internationellt kända artister som...
---
När det gäller idrott och hur man ska fördela olika stora evenemang till länder som får chans att vara värdar så tänker bland annat Fifa och OS kommittéerna att de ska ge äran till ett land som har lite samhällsproblem. Exempelvis OS i Sotji 2014 där omvärldens blickar riktades mot Ryssland och deras djupgående samhällsproblem. Då fick världen se korruption, brott mot mänskliga rättigheter, hänsynslöst utnyttjande av byggarbetare och diskriminering av HBTQ-personer. Det vi har märkt av detta är att det inte blivit någon skillnad idag i Ryssland.
Just i Sydafrika så fick detta land chans att belysa apartheid systemet som funnits i landet och Fifas syn var att genom att ge de fotbolls-VM, så var det en hjälp på traven för att försöka få dem att komma ur vi och dem tänket när... Köp tillgång för att läsa mer

Idrott och politik: Fotbolls-VM i Sydafrika | Fördjupningsuppgift

[0]
Inga användarrecensioner än.