Imperialismen: Storbritannien | Sammanfattning

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 1
  • Historia 1b
  • C
  • 4
  • 1071
  • PDF

Imperialismen: Storbritannien | Sammanfattning

En kort sammanfattning om imperialismen, med fokus på det brittiska imperiet. Eleven redogör för det brittiska imperiets expansion och diskuterar konsekvenserna av Storbritanniens kolonialism, samt dess inflytande.

Studienets kommentar

Notera att det saknas källor.

Innehåll

Kolonierna i Amerika
Expansion i Afrika och Asien
Svält och fattigdom
Folket utnyttjas
Konsekvenser och inflytande
Det var inte bara religionen som britterna tog med sig till sina nya länder

Utdrag

Kolonierna i Amerika

Under 1500- och 1600-talet skaffade sig England, Frankrike, Spanien och Portugal ny mark i Nord- och Sydamerika. Portugal och Spanien delade upp Sydamerika mellan sig och Frankrike och Storbritannien delade Nordamerika. Frankrike och Storbritannien ville dock inte dela makten mellan sig och det blev krig mellan dem. I sju år krigade länderna på land och till havs, och till slut vann Storbritannien och tog därmed makten över alla de tretton landområdena som kallades kolonier.
Men människorna i kolonierna var inte nöjda med att bli styrda av en kung långt bort på andra sidan Atlanten. De ville själva ta makten och påverka sina egna liv. Allt fler uttryckte sitt missnöje och en rörelse som kämpade för frihet och självständighet började växa fram. Tillslut gick de tretton kolonierna samman och startade ett krig, Frihetskriget, mot britterna. Kriget blev blodigt och det såg länge ut som om britterna skulle vinna, men så fick frihetskämparna hjälp av Frankrike som ville hämnas på Storbritannien för att de tagit de franska kolonierna. Frihetskämparna vann och Storbritannien förlorade makten över kolonierna som nu bildade ett eget land – USA.

Expansion i Afrika och Asien

Storbritannien var dock fortfarande ett mycket mäktigt land. De var först i världen med att industrialisera sitt land, deras språk hade spridits till andra delar av världen och de styrde fortfarande över triangelhandeln. Men de hade förlorat stort när USA inte längre var deras, och de ville nu expandera, alltså låta sitt rike växa på nytt... Köp tillgång för att läsa mer

Imperialismen: Storbritannien | Sammanfattning

[0]
Inga användarrecensioner än.