Industrialismen och barnarbete | Fördjupningsarbete

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
  • Teknikprogrammet (TE) Årskurs 1
  • Historia 1a1
  • A
  • 5
  • 1771
  • PDF

Industrialismen och barnarbete | Fördjupningsarbete

Ett fördjupningsarbete vars syfte är att se ett samband mellan den industriella revolutionen och det barnarbete vi har idag.

Frågeställningar
Hur har den industriella revolutionen fört med sig barnarbete?
Är vi på sätt och vis kvar i den industriella revolutionens början?

Elevens kommentar

Jag skulle antagligen fokuserat mer på den visuella biten i uppsatsen.

Innehåll

Undersökning & syfte
Resultat & analys
Diskussion
Källor

Utdrag

I Storbritannien under 1700-talets slut ägde en revolution rum som sägs underlättat livet för miljontals människor. Folket började att lägga muskelkraften åt sidan och låta den mekaniska kraften göra jobbet åt dem. I samband med att nya uppfinningar kom till skott för att hjälpa till med detta, började stora maskiner nu att massproducera det som man tidigare hade fått tillverka själv ifrån grunden. Detta ledde till att tidens jordbrukssamhälle snabbt utvecklades till det moderna konsumtionssamhälle som vi lever i idag. Denna process är också känd som den industriella revolutionen. Något som gjorde revolutionen möjlig överhuvudtaget som för ofta glöms bort var Storbritanniens alla barn som började arbetade i fabrikerna.
UNDERSÖKNING & SYFTE Då och då i dagens samhälle kan man höra hur människor chockas av hur exempelvis sjuåriga barn jobbar orimligt långa arbetstimmar i hemska förhållanden i många delar av världen. Syftet med denna uppsats är därför att se ett samband mellan dagens konsumtionssamhälle skapat ifrån industriella revolutionen och det barnarbete som finns kvar än idag. Hur förde revolutionen med sig barnarbete? Finns revolutionen på sätt och vis kvar idag?
RESULTAT & ANALYS Trots att man under 1750-talet hade strikta sätt att leva på i de flesta ställen av världen, hade britterna under denna tid en öppensinnad kultur. På så sätt fick också många nya uppfinningar ta plats. Jordbruket hade under de tidigare åren effektiviserats något enormt med uppfinningar som exempelvis plogen. Sedan kom ångmaskinen som bidrog till att man smidigt kunde transportera mat vidare in till städerna med hjälp av de nya ånglokomotiven. Jordbruket producerade på så sätt mer mat med mindre arbetsstyrka, vilket ledde till en hälsosammare befolkning följt av en kraftig befolkningstillväxt. Trots alla fördela .... Köp tillgång för att läsa mer

Industrialismen och barnarbete | Fördjupningsarbete

[0]
Inga användarrecensioner än.