Så Styrs Sverige - Statsskick och Demokrati

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 2
 • Samhällskunskap A
 • A
 • 3
 • 1687
 • PDF

Så Styrs Sverige - Statsskick och Demokrati

Instuderingsfrågor på hur Sverige styrs, med personliga och reflekterande svar. Eleven diskuterar bland annat Sveriges statsskick, demokrati, rösträttsåldern samt hur det politiska systemet i Sverige påverkar individens vardag.

Se alla frågor som besvaras under "Innehåll".

Innehåll

- Vad tycker du om Sveriges statsskick? Bra eller dåligt? Varför?
- Tänk på att vi har valda representanter och därmed fattar vi inte beslut alla frågor. Det gör våra politiker åt oss. Är det demokratiskt? För-och nackdelar? Är direkt demokrati bättre?
- Hur kan du vara med och påverka?
- Sverige demokraterna har fått en vågmästarroll i riksdagen - vad innebär det? Och vad får det för konsekvenser?
- Röstålder i Sverige är 18 år. Lagom? Varför?
- Hur påverkar det politiska systemet vår vardag?

Utdrag

"Vad tycker du om Sveriges statsskick? Bra eller dåligt? Varför?

Jag tycker att Sveriges statsskick (demokrati) är det bästa möjliga statsskicket, inte ens i mina vildaste tankar kan jag tänka på något bättre än demokrati för tillfället.

Det faktum att det är folkstyre som gäller här är bra. Men visst kan det uppstå små kort tillfällen då t.ex. diktaturen KAN vara bättre än demokrati, det beror helt enkelt på situationen i landet. Om t.ex. situationen kan vara sådan att alternativet till diktatur inte är demokrati utan ett laglöst tillstånd, då kan diktaturen vara det bästa, eller det minst onda alternativet.

Man bör också ha i åtanke att olika länder inte är i historisk fas med varandra. Det betyder att i praktiken har en i sig vidrig diktatur accepterats av befolkningen eftersom alternativet hade varit ännu förfärligare. Ta talibanernas Afghanistan som exempel, eller för den delen dagens Irak. Statens upplösning, i betydelsen upplösning av våldsmonopolet(ensamrätt), är det värsta som kan drabba ett lands invånare."... Köp tillgång för att läsa mer

Så Styrs Sverige - Statsskick och Demokrati

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2016-05-24
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Väldigt bra skriven och hjälpte mig väldigt mycket!
 • 2016-04-02
  Tydligt och välskrivet.