Inverkan av syra i cellandningen | Labbrapport | Naturkunskap

- Komvux
- Naturkunskap 1b
- A
- 8
- 1865
Inverkan av syra i cellandningen | Labbrapport | Naturkunskap
En labbrapport som syftar till att undersöka vad som händer då levande organismer utsätts för olika miljöförhållanden, med fokus på vilken effekt försurning har på levande organismer och dess cellandning.
Lärarens kommentar
Du hade kunnat utveckla din teoridel ytterligare.
Innehåll
Inledning: 3
Syfte: 3
Materiel: 3
Metod: 4
Diskussion: 6
Litteraturförteckning: 7
Källkritik: 8
Utdrag
INLEDNING:
Alla organismer är uppbyggda av levande celler och alla celler kräver energi. Cellerna får denna energi genom cellandning. Cellandning innebär att cellen får energi genom glukos och för att sedan kunna förbränna energin så behöver cellen även syre. Restprodukterna av denna process är koldioxid, vatten och energi. Försurning är ett begrepp som innebär att ämnen med låga pH värden tillförs till miljön från till ex: avgasutsläpp från fordon. Dessa avgaser och syror försurar både marken och vattnet och försvårar cellandningsprocessen för levande organismer i naturen. De levande organismerna behöver cellandningen annars dör de. Alltså är försurning av miljön ett stort hot mot vårt ekosystem och dess levande organismer. Jäst är en encellig svamp bestående av protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och B-vitaminer. Då jästen är en encellig organism har den en mycket hög ämnesomsättning och...
MATERIEL:
• 3 flaskor á 50 cl (Bonaqua), (Fanta) och (Glasflaska)
• 1 pkt röd jäst (Kron Jäst)
• 1 dl mått
• 1 bägare
• 6 dl fingerljumt vatten (37º C)
• 4 msk socker (Garant)
• 3 ballonger
• 2 x 0,5 dl vatten
• 0,5 dl ättika (Perstorp Ättika)... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in