Jack the Ripper | Kriminologi | Analys

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se

Jack the Ripper | Kriminologi | Analys

En analys/reflektion i kriminologi, som handlar morden som begicks av "Jack the Ripper" i London 1888, och de två misstänkta männen John Pizer och Aaron Kosminski. Här diskuteras de två männens profil och hur den stämmer överens med vilka offren var samt med modus operandi.

Lärarens kommentar

Bra analyserande.

Utdrag

John Pizer och Aaron Kosminski var båda aktuella som misstänkta gärningsmän i den mordutredning som pågick i London i slutet av 1800-talet. Två olika gärningsmannaprofiler mot respektive misstänkt har upprättats och i detta PM ska jag jämföra styrkorna och svagheterna för att komma fram till en slutsats, i vilken jag ska förorda en av dessa som bör lämnas till domstol.
John Pizer kom från Polen och var en polsk-judisk skomakare. Runt tiden för morden var London ett antisemitistiskt samhälle och hatet mot judar var högst anmärkbart, något som kan ha isolerat Pizer från samhället. Sociala band-teorin konspirerar kring just det faktum att man inte har band som binder individen till samhället. Något som Pizer alltså kan tänkas inte haft.
Vittnenas iakttagelser säger att gärningsmannen ska ha varit 25-40 år gammal, runt 170 cm lång och haft mörka ansiktsdrag samt ansiktsbehåring. Dessutom säger en del av vittnena att förövaren ska ha burit ett läderförkläde. Samtliga av dessa attribut stämmer in på John Pizer, även känd som ”Leather Apron”, och att Pizer hade detta smeknamn gör att invånarna i stadsdelen tenderade till att tänka på just John Pizer när polisen gick ut med att de misstänkte någon som kallades för ”Leather Apron”, läderförklädet på svenska... Köp tillgång för att läsa mer

Jack the Ripper | Kriminologi | Analys

[0]
Inga användarrecensioner än.