Jämförelse: Hinduism och buddhism - Religion A

Uppsatsen är kvalitetssäkrad av redaktionen på Studienet.se
 • Samhällsvetenskapsprogrammet (före 2011) Årskurs 3
 • Religionskunskap A
 • G
 • 4
 • 2068
 • PDF

Jämförelse: Hinduism och buddhism - Religion A

En hemprovsuppsats vars syfte är att jämföra de två religionerna hinduism och buddhism. Eleven redogör bland annat för religionernas uppkomst och deras syn på livets mening. Vidare så diskuterar eleven kritiskt positiva och negativa attribut inom de bägge religionerna utifrån ett personligt perspektiv.

Notera att källor saknas.

Utdrag

"Jag kan inte få in i mitt huvud hur man kan skänka hela sitt liv till en religion, men jag respekterar människor som gör det. För alla individer på denna planet är olika och kan man inte acceptera det så kan man inte riktigt säga att man lever sitt liv. För det är väl egentligen inget riktigt liv man lever om man bara går runt och stör sig på olika personer för att de har en egen tro? Även fast jag inte tror på något, så kan jag be till någon där uppe ibland om jag verkligen vill att något ska hända. Jag vet ju att det inte har funkat en enda gång eftersom ingenting jag bett om har landat i mina händer, men ändå så håller jag hoppet uppe ibland eftersom jag är så desperat efter att något ska hända i vissa lägen när livet inte är i sitt bästa skick. Jag tror att alla på denna jord någon gång bett för att få ordning på sitt liv, men att skänka HELA livet till en tro, det har jag svårt att förstå. Den största delen av världens befolkning är religiösa, därför är det viktigt att få lära sig om de olika religionerna och kunna se skillnader för att kunna bygga upp en alldeles egen åsikt.

Om man ska ta och jämföra Buddhismen och Hinduismen som provet går ut på så börjar jag här. Till skillnad från andra religioner så har Hinduismen ingen profet eller grundare. Enligt omvärlden så har denna religion alltid funnits och kommer finnas för resten av jordens liv. Buddhismen däremot har en grundare, vid namn Siddharta Gautama, som oftast kallas Buddha. Den grundades någon gång under 500-talet medan Hinduismen växte fram under 1000-talet f.Kr. Hinduismen blev större i samband med att Arierna vandrade till Indien. Det är dock inte samma religion som den en gång var, då den på vägen har förändrats väldigt mycket. Genom att impulser från persisk religion, Islam, grekisk mytologi och kristendom har lett till att lärans innehåll har byggts på otroligt mycket och genom tidens gång då förändrats. Buddhismen däremot har inte förändrats lika mycket. Det kan finnas orsaker, såsom att hinduismens tro bygger 50 % på det sociala livet, vilket inte Buddhismens tro gör. När Arierna gjorde sin flykt till Indien så tog de med sig ett så kallat samhällssystem som delar upp folk i olika kaster och klasser. Vilket inte Buddhismen har."... Köp tillgång för att läsa mer

Jämförelse: Hinduism och buddhism - Religion A

[2]
Användarnas bedömningar
 • 2013-05-07
  Skriven av Gymnasieelev på Årskurs 2
  Omfattande text. Förbättring: hålla isär fakta och personligt mer.
 • 2015-04-09
  Skriven av Studerande på Termin 3
  bra skkriven och lätt att förstå