Jämställdhet i arbetslivet | Diskuterande text

- Samhällsvetenskapsprogrammet (SA) Årskurs 3
- Svenska 2
- B
- 2
- 608
Jämställdhet i arbetslivet | Diskuterande text
En diskuterande text som handlar om jämställdhet, framförallt med fokus på arbetslivet. Ett antal exempel som visar på att arbetslivet inte är jämställt i Sverige tas upp och illustreras med statistik. Diskussion förs kring vad man ska göra för att komma till rätta med detta.
Lärarens kommentar
Bra logos, etos och patos.
Studienets kommentar
Notera att det saknas källor.
Utdrag
Män ska försörja familjen medan kvinnor ska vara hemma och laga mat. Killar ska klä sig i blått medan tjejer ska vara klädda i rosa. Pojkar ska leka med bilar medan flickor ska leka med dockor. Stereotyper och fördommar som alltid funnits och som fortfarande existerar. Hur ska ett kön kunna bestämma vem man är, vilka beslut man ska ta och vem man ska vara? Varför dela upp världen i två grupper? Vi alla är ju våra egna individer med våra egna tankar, värderingar och åsikter. Hur ska vi få ett mer jämnställt samhälle? Vad ska vi göra för att kvinnor i framtiden ska ha exakt samma rättigheter som män?
Om man ser till de senaste 100 åren så har vi redan hunnit långt i denna utveckling. 1927 öppnades statliga läroverk för flickor. 1935 införs lika pension för kvinnor och män. 2007 lägger regeringen fram en handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Trotts detta finns det fortfarande skillnader i könsrollerna och vi är långt ifrån ett helt jämnställt samhälle... Köp tillgång för att läsa mer Redan medlem? Logga in